30 let Impro lige, najstarejšega tekmovanja v športnem gledališču na Slovenskem

V Menzi pri koritu na Metelkovi ulici se jutri končuje petdnevno praznovanje okrogle obletnice Impro lige, najstarejšega programa improvizacijskega gledališča v Sloveniji, ki praznuje tri desetletja kontinuiranega delovanja in tako z letošnjo sezono vstopa že v 30. sezono improviziranega gledališča, ki v večjem obsegu poteka kot vseslovensko tekmovanje skupin ustvarjalcev in performerjev.

Sorodna novica Impro liga in ŠILA stopata v zaključek sezone s podelitvijo nagrad v Cankarjevem domu

Gledališka in športna mešanica, ki je navduševala številne generacije
Impro liga poteka v obliki tekmovanja v kratki gledališki improvizaciji, mešanici med teatrom in športom, saj se gledališkim elementom pridružijo značilnosti športnega tekmovanja: pravila, sodniki, točkovanje, navijači, časovna omejitev in tabela z izidi. Avtor koncepta Theatresports, po katerem poteka tudi Impro Liga, je angleški pedagog in gledališki režiser Keith Johnstone. V sklopu programa, ki povezuje številne odrasle aktivne gledališke improvizatorje in improvizatorke z vseh koncev Slovenije, je bilo izvedenih že več kot tisoč predstav improvizacijskega gledališča za odrasle in vsako sezono v programu sodeluje okoli sto improvizatorjev, starih od 20 do 70 let. Tekmovanja Impro lige so bila predstavljena tudi na različnih nacionalnih festivalih, kot so Festival Lent, Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica, Festival Sanje in drugi. "Uprizarjali smo tako impro tekme kot različne dolgometražne in tematske predstave, za vse pa je bilo značilno, da so nastajale brez predhodnega besedila ali scenarija ter v sodelovanju gledaliških improvizatorjev in občinstva ter da je bila vsaka od njih odigrana le enkrat samkrat na enak način," so ob obletnici zapisali na spletni strani Impro lige.

Foto: Impro liga
Foto: Impro liga

Vse se je začelo pred 30 leti ...
Impro ligo je ustanovilo Gledališče Ane Monro leta 1993, ko je Andrej Rozman - Roza z objavo v M'zinu odprl Slovensko gledališko ligo. Prvo tekmo so odigrali 29. novembra leta 1993 ob polni luni v KUD-u France Prešeren v Ljubljani. Iz začetnega turnirja in delavnic se je v naslednjih letih razvil polnokrvni program improvizacijskega gledališča za odrasle, ki je v KUDu France Prešeren deloval do leta 2013.

Sorodna novica Četrt stoletja Impro lige pri nas: gledališče, ki nastaja spontano

Iz Impro lige so v tem času razvili številni drugi gledališki projekti in programi: ŠILA – Šolska impro liga, MIŠ – Mala impro šola, Gverila teater, Impro klub, mednarodni festival Goli oder, Improške, Improvizija, Impro maraton, vse do televizijskih in radijskih oddaj, med drugim Impro TV, Štafeta mladosti, Ustreli!, TV Dober dan, Razred zase, Osvežilna fronta, Impro klet in druge.

Po selitvi središča dogajanja s Karunove so se ustalili na Metelkovi ulici
Ko so se zaradi dolgov leta 2013 vrata KUD-a France Prešeren v Trnovem zaprla, je program Impro lige prevzelo Društvo za kulturo in izobraževanje Impro. "Od leta 2013 smo program razvijali še naprej in se selili po različnih ljubljanskih gledaliških prostorih, med drugim v CK Španski borci, CSK France Prešeren in drugih. Od leta 2022 je naše domače prizorišče Menza pri koritu v avtonomni kulturni coni Metelkova mesto," so zapisali organizatorji.

Improvizatorje in improvizatorke je danes mogoče srečati tako v institucionalnih gledališčih, na filmu in televiziji, v novinarskih vodah, pa tudi kot pisatelje, scenariste, vse do glasbenikov in glasbenic, moderatorjev in moderatork najraznovrstnejših dogodkov, so še zapisali v Impro ligi.