Predstavo Tri verzije življenja bodo v Šentjakobskem gledališču premierno uprizorili drevi ob 19.30.

Mirjam Sedmak, Srečko Kermavner in Elias Rudolf v prizoru iz predstave Tri verzije življenja. Foto: Šentjakobsko gledališče/A. Košir
Mirjam Sedmak, Srečko Kermavner in Elias Rudolf v prizoru iz predstave Tri verzije življenja. Foto: Šentjakobsko gledališče/A. Košir

Dramsko besedilo Yasmine Reza iz leta 2000 raziskuje kompleksnost medosebnih odnosov in različne perspektive življenjskih izkušenj. Skozi besedilo so predstavljene tri različice enega skupnega dogodka, ki jih protagonisti razkrivajo prek svojih spominov in dojemanje tega, kaj se je dejansko zgodilo.

"Skozi njihove konfliktno-humorne izpovedi igra poudarja subjektivnost spomina in način, kako naši osebni predsodki in čustva oblikujejo naše razumevanje sveta okoli nas," so zapisali v gledališču. Predstava osvetljuje teme resnice, identitete in narave medosebnih odnosov, kar gledalstvo spodbudi k razmisleku o načinih, kako to pripoveduje in vidi svoje lastne zgodbe ter razume svoje življenje, še piše v napovedi.

Elias Rudolf in Katja Fajdiga. Foto: Šentjakobsko gledališče/A. Košir
Elias Rudolf in Katja Fajdiga. Foto: Šentjakobsko gledališče/A. Košir

V predstavi nastopajo Elias Rudolf, Katja Fajdiga, Srečko Kermavner, Mirjam Sedmak in Vuk Djuran Janežič kot glas otroka iz sosednje sobe. Scenografka in kostumografka je Tatjana Kortnik, asistent scenografke in kostumografke Bojan Vister, avtorica glasbe in zvočnih učinkov je Polona Janežič.

Igralka, dramatičarka, pisateljica in romanopiska Yasmina Reza (1959) je najbolj znana kot avtorica nekaterih najuspešnejših komedij našega časa. Francoskemu, tujemu in tudi slovenskemu občinstvu je znana predvsem po dramah Art, Bog masakra, Bella Figura, En španski komad in tudi Tri verzije življenja. Po Bogu masakra je Roman Polanski leta 2011 posnel film Masaker (Carnage). Rezi je roman Babilon iz leta 2016, ki velja za eno njenih najpomembnejših proznih del, prinesel prestižno literarno nagrado prix renaudot.

Sorodna novica Bog masakra, igra, v kateri Yasmine Reza upodablja "mentalno sliko naše družbe"

Gledališka in radijska režiserka Ajda Valcl (1981) je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) diplomirala leta 2006. Sodi v generacijo že uveljavljenih režiserjev, ki s svojim delom pomembno zaznamujejo slovenski gledališki prostor. Z delom Yasmine Reza je imela opravka že leta 2017, ko je v SNG-ju Maribor režirala predstavo Bog masakra. Kot piše spletni portal Sigledal, je ob gledališki režiji v več domačih gledaliških hišah (med drugim tudi v Gledališču Glej, SLG-ju Celje, SNG-ju Drama Ljubljana in SNG-ju Nova Gorica ter lutkovnih gledališčih v Ljubljani in Mariboru), je podpisala tudi več radijskih projektov.