Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana
Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana
lutkovno gledališče, gledališče, ljubljana, lutke, kraljestvo domišljije, krekov trg
V Lutkovnem gledališču bodo v času Bobrov niz dogodkov posvetili Hervéju Tulletu. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Predstavo, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Kulturnega centra Tinqueux iz Francije, v njej pa nastopa Maja Kunšič, je režiral Matija Solce. V predstavi, ki temelji na dogodivščinah Turlututuja - lika francoskega ilustratorja Hervéja Tulleta, slikaniški lik prestopi na oder in se izgubi. Na pot iskanja popelje tudi gledalce, ki se znajdejo v domišljijskem svetu. Otroci postanejo dejavni akterji predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.

Tulle je eden najbolj priljubljenih francoskih avtorjev
S premiero lutkovne predstave v Lutkovnem gledališču Ljubljana napovedujejo niz dogodkov, ki jih bodo v LGL-ju v času festivala Bobri posvetili Tulletu, ki velja za enega najbolj priljubljenih francoskih avtorjev in ilustratorjev, za svoje delo pa je prejel tudi več knjižnih nagrad. Njegove slikanice so prevedene v več kot 25 jezikov. Zanje je značilno, da niso namenjene zgolj branju, temveč spadajo med interaktivne igrive knjižice z močno prepoznavno likovnostjo, pri katerih morajo najmlajši bralci ustvarjalno sodelovati s tipanjem, pihanjem, premikanjem, tresenjem in obračanjem. Tullet bo februarja obiskal Ljubljano, ob njegovem obisku pa napovedujejo tudi slovenski prevod ene izmed njegovih slikanic.

Matija Solce je potujoči lutkar, igralec, glasbenik in režiser, ki končuje doktorski študij na praški akademiji DAMU. S svojimi predstavami iz kovčka in harmoniko je že nekajkrat obšel svet in igral za najrazličnejše občestvo. V svojih delih širi pojem gledališče subjekta.