Katja Levstik (1944‒2018). Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Katja Levstik (1944‒2018). Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan
Barčica za punčke
V vlogi mame v predstavi Barčica za punčke v režiji Aleksandra Popovskega. Foto: SNG Ljubljana/Peter Uhan

Igralka, ki bi prihodnji teden, točneje 27. oktobra, dopolnila 74 let, se je rodila leta 1944 v Ljubljani. Diplomirala je leta 1975 na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in se dve leti pozneje pridružila ansamblu SNG Drama Ljubljana, katerega del je ostala do upokojitve. "S svojim pevskim in igralskim talentom je na odru pričarala številne čarobne trenutke," so ob slovesu upokojene članice svojega ansambla zapisali v ljubljanski Drami.

Med njenimi vidnejšimi vlogami velja omeniti Fedro iz istoimenske drame Jeana Racina, Špelo iz drame Milana Jesiha Triko, učiteljico petja iz Kralja Leara Williama Shakespeara ter Matildo iz drame Ljudožerci Gregorja Strniše. Za vlogo ženske v drami Izboljševalec sveta Thomasa Bernharda je na 4. mednarodnem festivalu komornega gledališča v Umagu leta 2003 prejela zlatega leva.

V zadnjih letih je nastopala v predstavah Barčica za punčke avtorice Milene Marković v režiji Aleksandra Popovskega, Ponorela lokomotiva Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija ter Prijatelji avtorja Kobeja Abeja in v režiji Mateje Koležnik.

Na filmskem platnu
V filmski umetnosti je v zadnjem obdobju med drugim nastopila v filmu Pod gladino, ki ga je leta 2016 posnel Klemen Dvornik, slišimo pa jo lahko tudi v kratkem animiranem filmu Boles Špele Čadež (2013).