Iz SLG-ja Celje so med drugim sporočili, da pravice do uprizarjanja v Sloveniji ni pridobil Boris Kobal, "pač pa drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge". Foto: BoBo
Komedija je na celjskem odru zaživela v režiji Jaše Jamnika. Foto: SLG Celje/Jaka Babnik

Kobal je prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo komedijo Profesionalci espe ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo, na katerem je uspel v tolikšni meri, da je SLG Celje to delo uprizorilo.

Nedopustno, nemoralno in neetično
"Opisano ravnanje je bilo odkrito in je v kulturni in siceršnji javnosti ocenjeno kot nedopustno, nemoralno in neetično in ima po naši oceni tudi vse znake kaznivega dejanja," so zapisali v gledališču.

"Kobal je pri Šentjakobskem gledališču opravljal delo direktorja, ki zastopa in predstavlja gledališče. Izrazito negativna podoba Kobala v splošni in strokovni javnosti, ki je posledica njegovega prej opisanega ravnanja, je zato začela negativno vplivati tudi na javno podobo, ugled in položaj Šentjakobskega gledališča v splošni in strokovni javnosti ter pred subjekti, s katerimi je pri izvajanju svoje dejavnosti v stiku," so odločitev pojasnili v gledališču.

Od Kobalovega dejanja se Šentjakobsko gledališče distancira in ga obsoja. "Vsakršno relativiziranje omenjenega dejanja je lahko nevarno in nevarno niža moralne in druge standarde v kulturi in življenju nasploh," menijo.

Negativna publiciteta in poslovna škoda

Kobal ne bo več vodil Šentjakobskega gledališča

Dodali so, da se je Šentjakobsko gledališče kot Kobalov delodajalec začelo v medijih pogosto omenjati v člankih, ki so opisovali njegovo nezakonito ravnanje, čeprav povsem neutemeljeno. Zaradi tega so v gledališču od obiskovalcev začeli prejemati negativna sporočila, denimo v obliki odpovedi obiska predstav, kar vidijo kot "izrazito negativno publiciteto in poslovno škodo". Kljub vsemu pa so prepričani, da bodo njihovi zvesti gledalci znali pravilno presoditi in bodo gledališču ostali zvesti zaradi kakovosti njihovih predstav.

Predsednik društva Šentjakobsko gledališče Ljubljana Janez Vlaj je po današnji seji pojasnil, da so Kobalu na petkovi seji ponudili možnost, da razgrne svoj pogled na celotno zadevo. Sami so že sprožili postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, Kobal pa je po njegovih besedah predlagal, da bi se razšli sporazumno, ob čemer bi mu omogočili, da zaključi nekatere že odprte in še nedokončane projekte gledališča, pri katerih je sodeloval. Skušali so mu priti naproti, kar je bil tudi razlog, da so petkovo sejo prekinili, a se na koncu katera koli druga rešitev od danes sprejete ni izšla.

"Zmogli bomo tudi to breme"
Upravni odbor gledališča se bo vnovič sestal v četrtek, saj bodo morali v prihodnje imenovati novega direktorja in umetniškega vodjo, glede na to, da je Kobal opravljal obe funkciji. "Smo optimisti in verjamemo, da bomo šli naprej. Če smo že 100 let delovali brez prekinitev, bomo zmogli tudi to breme. Mi se ne damo, smo ljubitelji in svoje delo opravljamo s srcem," je poudaril Vlaj.

Kobal zadeve danes ni želel komentirati. Minuli teden se je zaradi plagiata komedije Profesionalci espe že javno opravičil in, kot je zatrdil, Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje tudi vrnil izplačani honorar. Kot je zapisal v opravičilu, ga je k temu dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Kobal ima sicer po prejemu pisne odpovedi delovnega razmerja možnost zahtevati sodno varstvo pred delovnim sodiščem, je pojasnil Vlaj in dodal, da niso seznanjeni, ali se bo za to odločil.

Plagiat umaknjen s programa
Danes so tudi iz Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje sporočili, da so komedijo Profesionalci espe dokončno umaknili s sporeda. Komedija je bila v celjskem gledališču uvrščena na repertoar kot nova izvirna slovenska komedija, sicer zanjo ne bi bilo programskega interesa, še manj pa je "v interesu gledališča promocija in trženje predstave, obremenjene z negativno javno podobo zaradi že znanih okoliščin".

Kaj pravijo dediči dejanskega avtorja?
Sicer je Kobal v preteklem tednu v oddaji Argument povedal, da je stopil v stik z Nicolajevim sinom in se dogovoril za pravice, da to predstavo lahko še naprej igrajo, sam pa je zdaj priznan kot prevajalec tega dela. Celjskemu gledališču je ponudil, da mu "časti deset brezplačnih predstav".

Danes je postala znana tudi Kobalova usoda v Šentjakobskem gledališču, kjer je bil 2017 imenovan za direktorja in umetniškega vodjo. Foto: BoBo

Celjski gledališčniki so danes sporočili, da so uredili vse obveznosti glede avtorskih pravic z nosilci teh pravic ter poravnali obveznosti za že odigrane predstave. "Zaradi znanih okoliščin nadaljnje igranje predstave, ki se je izkazala za plagiat, nikakor ne more biti v interesu gledališča, zato je bila dokončno umaknjena s sporeda. Zadevo bodo od zdaj dalje obravnavali pristojni organi in strokovne službe," še beremo v sporočilu za javnost.

Prav tako SLG Celje nima pridobljenih pravic za uprizarjanje Nicolajeve komedije La prova generale in tudi nima interesa za njihovo pridobitev, so nadalje pojasnili. Zapisali so tudi, da pravice do uprizarjanja v Sloveniji ni pridobil Kobal, "pač pa drug pravni subjekt, ki pa nima dovoljenja, da to pravico prenaša na druge".

Celjsko gledališče je komedijo Profesionalci espe, ki je premiero v režiji Jaše Jamnika doživela v tej sezoni, nehalo uprizarjati že sredi januarja.