Sodobni ples v Maribor le redko 'zaide'. Foto: EPA
Sodobni ples v Maribor le redko 'zaide'. Foto: EPA
Morda se ravno ob ogledu predstav festivala Nagib najdejo novi navdušenci nad sodobnim plesom, ki bodo nadaljevali delo vodilnih slovenskih koreografov, kot je Matjaž Farič. Foto: Miha Fras

V Ljubljani se namreč skozi leto zvrsti več dogodkov, ki v ospredje postavljajo sodobni ples, v Mariboru je tak le eden. To je festival eksperimentalnega giba Nagib, ki bo do 26. avgusta v Mariboru predstavil nekaj smernic v eksperimentalnem plesu in plesnem gledališču. Pomembna novost festivala, ki bo potekal v kulturnem centru Pekarna in na manjšem odru SNG-ja Maribor, je pridobitev mednarodne razsežnosti. V goste prihajajo skupine iz Francije, Italije in Nizozemske.

Priučevanje sodobnih gibalnih tehnik
Te skupine so pravzaprav gostje Vlaste Veselko, ki je oblikovala program letošnje izvedbe festivala, ki prispeva k vključitvi severovzhodne Slovenije v evropske tokove sodobnega plesa in performansa. Organizatorji festivala k sodelovanju vabijo tudi tiste, ki se sicer običajno ne pojavljajo na odrih. Potekali bosta namreč dve delavnici. Delavnico na temo odnosa med gibalcem in glasbo bosta vodili Katie Duck in Mary Oliver iz skupine Magpie Music and Dance Company, delavnica o kontaktni kompoziciji pa bo potekala pod vodstvom Rebecce Murgi.

Improvizacije ne moremo obiti
Vsak festivalski dan se bosta zvrstili po dve predstavi, ki se bosta dotikali široko zastavljene teme raziskovanja giba v kakršni koli izrazni obliki. Znotraj tega sklopa lahko po besedah Veselkove najdemo dve usmeritvi. Eno zastopa skupina Magpie Music and Dance Company, ki se osredinja na improvizacijo, ki jo bogati z vnašanjem vsebin iz sedanjosti, preteklosti in spomina. Druga zastavitev delovnega procesa pa temelji na svežini in mladosti novih pristopov v ustvarjanju sodobnega improvizatorskega izraza. Vse to se sliši precej učeno in laik v svetu plesne umetnosti si ob prebiranju teh besed težko kaj predstavlja. Najbolje naredi, če si materializacijo teh besednih zvez ogleda kar sam.

Organizacija festivala Nagib je po besedah Vlaste Veselko šele začetek procesa, ki bi Maribor utegnil vzpostaviti kot živahen center sodobnih uprizoritvenih dejavnosti. Veselkova je tako poudarila, da želijo organizatorji Nagiba vsako leto ponuditi kakovostne predstave domačih in tujih koreografov, to pa bi lahko tudi v tem koncu Slovenije pripomoglo k boljšemu prepoznavanju in večji priljubljenosti sodobnega plesa in gledališča.