V dveletnem delovanju skupine EnKnapGroup je v sodelovanju z enajstimi koreografi oziroma režiserji nastalo deset predstav. Foto:
V dveletnem delovanju skupine EnKnapGroup je v sodelovanju z enajstimi koreografi oziroma režiserji nastalo deset predstav. Foto:
Stara elektrarna (1897)
Pregled delovanja EnKnapGroupa bo poleg otrvoritvene predstave Surovo vključeval še Brechtov Ukrep v režiji Sebastijana Horvata, Ukaz koreografa Matjaža Fariča, Črtano režiserja Bojana Jablanovca in Nebo v koreografiji Simone Sandroni. Foto: Arhitekturni vodnik

Pri postavitvi otvoritvene predstave je koreografinjo Claudio de Serpa Soares, nekdanjo članico skupine En-Knap, zanimalo, "kakšni smo v svoji naravni, surovi obliki. Kaj nas druži in kaj ločuje. Kako se lahko telesa gibljejo na pristnejši, naravnejši način". Po predstavi bo sledil koncert Tamare Obrovac.

Pregled delovanja EnKnapGroupa bo vključeval še Brechtov Ukrep v režiji Sebastijana Horvata, Ukaz koreografa Matjaža Fariča, Črtano režiserja Bojana Jablanovca in Nebo v koreografiji Simone Sandroni.

Poleg predstav tudi okrogla miza in plesni filmi
V četrtek bo na vrsti okrogla miza z naslovom Gledališki režiserji v svetu plesa, na kateri bodo sodelovali teatrologa Blaž Lukan in Tomaž Toporišič ter Horvat, Jablanovec in Kovač. Rok Vevar bo s sogovorniki odprl številna vprašanja, med drugim vprašanje, kako se gledališki režiserji znajdejo v polju neverbalnega gledališča in kako na njihov pristop reagirajo plesalci. V sklopu festivala bodo prikazali tudi plesne filme Kovača in Saša Podgorška.

Dve leti, 11 koreografov oz. režiserjev, 10 predstav
V dveletnem delovanju EnKnapGroup je v sodelovanju z enajstimi koreografi oziroma režiserji nastalo deset predstav. "To je bilo zahtevno obdobje razvoja, v katerem so se spopadli z najrazličnejšimi poetikami in s tem premikali svoje, kot tudi meje sodobnega plesa pri nas," so zapisali v zavodu En-Knap.

Sicer pa v skupini pod umetniškim vodstvom Iztoka Kovača sodelujejo Gyula Cserepes, Luke Dunne, Katja Legin, Lada Petrovski in Ana Štefanec skupaj z gosti.

B. K.