Foto: EPA
Foto: EPA

S tem je bilo prikrajšanih več kot 2000 učencev, so poročali na Televiziji Slovenija. Pri izvajanju plesnega pouka bo po novem treba zagotoviti najmanj dvometrsko razdaljo, so sporočili s šolskega ministrstva.

S ponedeljkom je tako v glasbenih šolah poleg izvedbe individualnega pouka dovoljen tudi pouk baleta in sodobnega plesa, zasebne plesne šole, društva in klubi pa sicer delujejo, že odkar se je z 12. februarjem sprostil pouk vseh osnovnih šol in tudi vsa rekreativna športna dejavnost.

Sorodna novica Zasebne šole plesa in baleta že poučujejo v živo, javne pa še ne

Poziv ministrstvu
Učitelji in profesorji sodobnega plesa in baleta javnih glasbenih šol in obeh konservatorijev za glasbo in balet so pred tednom dni ministrstvo za izobraževanje pozvali, naj njihovim učencem omogoči izvajanja pouka plesa v živo.

V pismu ministrstvu so med drugim ocenili, da je pouk plesa na daljavo prek spletnih aplikacij za učence, pri čemer je nujna fizična prisotnost učitelja na vsakem njihovem koraku, "milo rečeno katastrofa", sploh po več kot štirih mesecih takšnega načina dela.

Poleg neprimernih možnosti za vadbo doma (nevarni in premajhni prostori, neprimerna tla, odsotnost zrcal, drogov in drugih pripomočkov za vadbo) je bilo po njihovih navedbah ogroženo usvajanje temeljnih vsebin iz učnega načrta, kot je na primer pravilna postavitev telesa, veliki skoki, vaje na konicah prstov ter obrati in kombinacije v prostoru.

Do 10 obiskovalcev tudi v manjše galerije

V knjižnicah, muzejih in galerijah, v katerih po kriterijih predpisane kvadrature sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih končnih uporabnikov, je dovoljeno število končnih uporabnikov največ 10, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Število oseb v arhivih se ob upoštevanju ostalih varnostnih ukrepov omeji na enega končnega uporabnika.