SLG Celje je v več kot 70 letih delovanja ponudilo več kot 600 premiernih uprizoritev. Foto: MMC RTV SLO
SLG Celje je v več kot 70 letih delovanja ponudilo več kot 600 premiernih uprizoritev. Foto: MMC RTV SLO

Upravnik in umetniški vodja gledališča Miha Golob je na dogodku povedal, da je imel pri snovanju programa za prihodnjo sezono več zamisli. Ob tem se je pošalil, da je bila ena od zamisli, da bi zaradi prehitrega tempa gledališča, ki ga je primerjal z vlakom, ki se niti dobro ne ustavi na postajah, ampak kar drvi naprej, teater za nekaj let kar zaprl. Golob je nadalje spomnil, da je v SLG-ju Celje pred 15 leti režiral otroško predstavo, na knežje mesto pa ga veže tudi več osebnih spominov. Poudaril je, da gledališča ne vidi le skozi prizmo produkcije, ampak tudi kot umetniški kolektiv, ki lahko mestu in širši regiji, ki jo zastopa, veliko da.

Sezono 2023/24 v celjskem gledališču bo septembra na velikem odru uvedla predstava po predlogi romana Druga preteklost Vinka Möderndorferja. Uprizoritev z zgodbo o družinski preteklosti, ki ima posledice v sedanjosti, bo režiral v prav tako Celju rojeni režiser mlajše generacije Luka Marcen.

Tudi v septembru, a na malem odru, bo krstno izvedbo doživel avtorski projekt Juriš, ki je nastal po motivih življenja in dela Karla Destovnika Kajuha, ki se je rodil leta 1922 v Savinjsko-Šaleški regiji. Režijo predstave o mladi generaciji, ki se je spremenila iz naivne mladine v glas upora, bo prevzela mlada režiserka Živa Bizovičar.

Miha Golob, sicer gledališki režiser, vodi celjsko gledališče od septembra lani. Foto: SNG Maribor
Miha Golob, sicer gledališki režiser, vodi celjsko gledališče od septembra lani. Foto: SNG Maribor

Celjsko gledališče bo v leto 2024 vstopilo s slovito eksistencialistično dramo Zaprta vrata Jeana-Paula Sartra v režiji Mateje Kokol. Marca bo sledila komedija Paradiž, ki jo bo v maniri commedie dell' arte režiral italijanski gledališki ustvarjalec Matteo Spiazzi. Šlo bo za večinoma neverbalno komedijo, ki bo tematizirala staranje.

Izmed sedmerice premiernih uprizoritev bo prav tako marca premiero doživela še predstava po motivih drame kanadskega dramatika Oliviera Kemeida Pet kraljev in zgodovinskih kronik Williama Shakespeara. Avtorja priredbe sta Tibor Hrs Pandur in Livija Pandur, ki bo predstavo tudi režirala.

V mesecu maju bo gledališki ustvarjalec in lutkar Matija Solce v predstavi 3JA! "Celje spremenil v labirint", so napovedali v SLG-ju Celje. To bo gledališko-glasbeni ambientalni omnibus, ki bo več kotičkov mesta preoblikoval v prostor gledaliških dogodkov.

Konec leta 2024 pa bo krstno uprizoritev doživela še avtorska predstava za najmlajše Mihe Goloba z naslovom To je tekma, ki bo tematizira vprašanje avtoritete, še posebej s stališča otrok.