30. januarja 1937 je gledališki igralec Michael Redgrave v Londonu nastopal v produkciji Hamleta. Med končnim aplavzom je njegov soigralec, Laurence Olivier, avditoriju naznanil:
30. januarja 1937 je gledališki igralec Michael Redgrave v Londonu nastopal v produkciji Hamleta. Med končnim aplavzom je njegov soigralec, Laurence Olivier, avditoriju naznanil: "Nocoj se je rodila velika igralka". Michael je namreč tistega večera dobil hčerko, Vanesso. Foto: Reuters
Projekt se je izkazal kot izjemno zanimiv in je prekosil vsa pričakovanja, so po prvi sezoni poudarili v HNK-ju. Foto: HNK

Vanessa Redgrave prihaja v Zagreb po tem, ko je letos spomladi komaj prestala srčno kap. Osrednja tema pogovorov z gostiteljem filozofskih večerov Srečkom Horvatom bo dolgoletni aktivistični angažma 78-letne britanske igralke, ki si je od vojne v Vietnamu do nedavnih državljanskih protestov v BiH-u prizadevala predvsem za mirovništvo in človekove pravice.

Redgrave je širšemu občinstvu bolj znana po svojih vrhunskih igralskih interpretacijah, za katere je med svojo dolgoletno filmsko in gledališko kariero sprejela vrsto nagrad, vključno z oskarjem. Nekateri od filmov, v katerih je zaigrala, kot je Povečava režiserja Michelangela Antonionija, veljajo za nesporne filmske klasike.

(Tovrstna) provokacija v Hollywoodu ni zaželena
Kot igralka bi lahko dosegla še večjo slavo, če bi ji podelili še nekatere glavne vloge, pri katerih jo je najbolj oviral njen aktivizem. Večkrat je v pogovorih izjavila, da se aktivizmu ni želela odpovedati, ne glede na to, da je zaradi svojih stališč pogosto ostajala brez vlog, na ta način pa tudi brez prihodkov.

Celotnega programa za novo sezono filozofskega teatra v HNK še niso sestavili. Za zdaj se še trudijo, da bi do konca leta lahko uredili gostovanje ene osrednjih osebnosti britanske levice Tariqa Alija, ki je tudi protivojni aktivist iz časov vietnamske vojne. Obstaja fotografija z londonskega protivojnega shoda iz leta 1968, na katerem sta med protestniki skupaj prav Vanessa Redgrave in Tariq Ali.

Zvezde prve sezone
Neuradno naj bi januarja v HNK znova nastopil slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je bil gost filozofskega teatra tudi letos. V prvi sezoni pogovornih večerov so Zagreb obiskali še francoska filozofinja Julija Kristev in italijanski književnik Niccolo Ammaniti. Po Žižku sta si oder delila sociologa Saskia Sassen in Richard Sennett, nato pa še francoski ekonomist Thomas Piketty ter njegov rojak filozof, pisatelj, profesor in dramaturg Alain Badiou.

Gledališče še ni preživet koncept
Filozofski teater so zastavili kot prostor za refleksijo na vprašanje, koliko lahko neko nacionalno gledališče danes sploh zastavlja bistvena vprašanja o času, v katerem živimo. Ob tem so računali zlasti na odziv mlajšega občinstva. V prvi sezoni so ugotovili izjemno zanimanje, tudi neposredne televizijske prenose je spremljalo veliko gledalcev, so še poudarili organizatorji. Tudi nocojšnji pogovor bo od 19.35 dalje prenašal 3. program HTV.