Predvsem zaradi preteče
Predvsem zaradi preteče "minljivosti" objektov in razpoložljivosti filmske opreme je morala ekipa s snemanjem filma nepričakovano pohiteti. Priprave se na lokacijah odvijajo že od aprila, samo snemanje pa se je začelo 2. junija in se bo nadaljevalo še jutri. Foto: En-Knap
Pri projektu sodelujejo plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Foto: En-Knap

Delavske in rudniške objekte, ki so več kot 150 let označevali in spreminjali Trbovlje ter so ujeti na filmski trak v filmih En-Knapa, namreč čakata negotova prihodnost in možnost skorajšnje rušitve, opozarjajo en-knapovci.

V filmu se mednarodna plesna skupina EnKnapGroup z Iztokom Kovačem v posvetilu rodnemu kraju še zadnjič poda v rudniške prostore, preden ti za vedno izginejo iz kolektivnega zavednega. Od njih se poslovi dostojno. Še zadnjič jih napolni z vitalnostjo življenja, kot ga člani plesne skupine doživljajo sami. Trdo, konkretno delo prednikov v teh prostorih navdihuje plesni izraz. Sodelujejo plesalci iz Anglije, Švedske, Madžarske, Hrvaške in Slovenije. Priprave na snemanje filma so se začele aprila, samo snemanje pa poteka od 2. do 5. junija.

Plesni filmi v produkciji En-Knapa, med katerimi sta verjetno najbolj znana Vrtoglavi ptič in Dom svobode, so vidno zaznamovali slovensko in evropsko kulturno prizorišče ter prejeli vrsto nagrad. Vsi so posneti na lokacijah v Trbovljah, kjer se neizprosno rudarsko okolje iz Kovačeve mladosti prepleta z njegovo izkušnjo urbanih evropskih velemest.

Prihodnje leto bo jubilejno
Zavod En-Knap bo 20. obletnico delovanja sicer junija prihodnje leto praznoval v centru kulture Španski borci v Ljubljani z večdnevnim mednarodnim programom in z antološko zbirko petih filmskih DVD-jev ter katalogom.

V skoraj dveh desetletjih delovanja je zavod uveljavil lastno estetiko, pritegnil široko mednarodno mrežo koproducentov in ustvaril nekaj najodmevnejših del sodobnega plesa zadnjih dveh desetletij. Ustvaril je skoraj 60 plesnih predstav, pet plesnih in šest dokumentarnih filmov ter 18 drugih projektov.