S predstavo Ne kot jaz se je Bojan Jablanovec lotil šestega smrtnega greha - zavisti. Foto: Via Negativa
S predstavo Ne kot jaz se je Bojan Jablanovec lotil šestega smrtnega greha - zavisti. Foto: Via Negativa
Znak Via Negative
Via Negativa je sedemletni gledališki projekt, ki vsako leto razišče enega izmed smrtnih grehov. Jablanovec je s projektom začel leta 2002, drugo leto pa bo sledila sklepna predstava Via Nova, ki bo združila material vseh dosedanjih predstav. Foto: spletna stran ljudmila.org

Projekt Via Negativa Bojana Jablanovca, ki vsako leto raziskuje enega izmed smrtnih grehov, se nadaljuje s predstavo Ne kot jaz, ki je bila premierno uprizorjena v gledališču Glej. Tokratna predstava odpira vprašanje zavisti na drugačen način kot zadnji projekt v okviru Vie Negative z naslovom Štiri smrti, ki so ga izpeljali oktobra. Če so v tem performerji svojo zavist projicirali v štiri znana imena evropske scenske umetnosti, Ne kot jaz teatralizira zavist kot relacijo, ki obvladuje odnose med performerji znotraj predstave.

Ostane le še uničenje drugega
Zavist kot eden najgloblje zakoreninjenih in najbolj destruktivnih občutkov performerje in predstavo postopoma privede do točke, ko je pomembno samo še uničenje drugega. Predstava, ki se naslanja na biblijsko zgodbo o zavisti, ki je zaradi božje ljubezni vzniknila med Kajnom in Abelom, se od te hkrati tudi razlikuje. Zadnje dejanje predstave, igra z noži, ki jo izvajata nastopajoča, namreč nazorno pokaže, da ni več pomembno, kdo je Kajn in kdo Abel. Avtodestruktivna moč zavisti predstavo sprevrže v predstavo o predstavi, ki uničuje samo sebe.

Predstava Ne kot jaz je nastala v koprodukciji Vie Negative, Zaleta Zadar in Festivala Zadar Snova. Avtor, režiser in scenarist predstave je Bojan Jablanovec, v njej pa nastopajo Boris Kadin, Kristian Al Droubi, Iva Burčul in Ivana Bašić.

Via Negativa je sedemletni gledališki projekt, ki vsako leto razišče enega izmed smrtnih grehov. Jablanovec je s projektom začel leta 2002, drugo leto pa bo sledila sklepna predstava Via Nova, ki bo združila material vseh dosedanjih predstav.