Svetovni dan gledališča za otroke in mlade praznujejo v 80 državah članicah Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade (ASSITEJ). Foto:
Svetovni dan gledališča za otroke in mlade praznujejo v 80 državah članicah Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade (ASSITEJ). Foto:
Ena od treh današnjih predstav v Dramskem odru za mlade Lutkovnega gledališča Ljubljana ob svetovnem dnevu gledališča za otroke in mlade bo Pink, v katerem igra Alenka Tetičkovič. Roman pisateljice Janje Vidmar , po katerem je narejena predstava, je opozoril nase že ob svojem nastanku in takoj prejel nagrado Večernice. Govori o odraščanju Janjice v krogu svoje družine v nekem času, ki ga ni več, a so ga starejše generacije doživele, mlajše pa doživljale in spremljale skozi njihove pripovedi.
Ena izmed treh današnjih predstav v Dramskem odru za mlade Lutkovnega gledališča Ljubljana ob svetovnem dnevu gledališča za otroke in mlade bo Pink, v katerem igra Alenka Tetičkovič. Roman pisateljice Janje Vidmar, po katerem je narejena predstava, je opozoril nase že ob svojem nastanku in takoj prejel nagrado večernica. Govori o odraščanju Janjice v krogu družine v nekem času, ki ga ni več, a so ga starejše generacije doživele, mlajše pa doživljale in spremljale skozi njihove pripovedi.

V letošnji poslanici je predsednik združenja Wolfgang Schneider med drugim zapisal svojo željo, da bi bilo vsem otrokom v vrtcih in šolarjem omogočeno vsako šolsko leto vsaj dvakrat obiskati gledališče. Po njegovih besedah ima gledališče povsod po svetu status žive dediščine, uprizoritvene umetnosti pa so že tisočletja del kulturnega življenja, že stoletja pa nagovarjajo tudi otroke in mladino.

Gledališče marsikaj pokaže, pove in sporoči
Schneider je prepričan, da vključevanje otrok v gledališko umetnost od zgodnjega otroštva prinaša nedvomne koristi. Zapisal je, da je gledanje umetniških stvaritev umetnost, ki pa se jo je treba naučiti: "Treba je vaditi poslušanje, da lahko sploh začnemo razumeti."

Gledališče za mlade lahko po Schneiderjevem mnenju marsikaj pokaže, pove in sporoči: vtise in izraze, odnose in dejanja, izkušnje in vpoglede. Zgodbe se res pripovedujejo na odru, vendar se njihove podobe in pomeni pokažejo šele, ko je tam občinstvo, ki jih zazna in razume. Po Schneiderjevih besedah bi moralo biti zato gledališče priznano ne le kot del svetovne dediščine, pač pa kot deveto čudo sveta, skupaj z igralci, režiserji, dramaturgi, učitelji, tehniki, kostumografi in scenografi, ki ga ohranjajo za naslednje rodove.

Tri predstave Dramskega odra za mlade
Svetovnemu dnevu gledališča za otroke in mlade bodo posebno pozornost namenili v Dramskem odru za mlade Lutkovnega gledališča Ljubljana. Letos so se odločili, da bodo vse tri praznike gledališča, še svetovni dan lutk in svetovni dan gledališča, zaznamovali skupaj. Dan za otroke in mlade je po mnenju Jere Ivanc, umetniške vodje Dramskega odra za mlade, poseben, ker daje prednost najstnikom, ki običajno "izpadejo iz gledališča", saj sami še ne zahajajo v gledališče, za obisk pa premalokrat poskrbijo tudi šole. Ivančeva je dodala, da je tudi produkcije za najstnike najmanj.

Dramski oder za mlade je ob prazniku ponudil tri predstave po znižani ceni. Ob 11. uri je bila na sporedu Žužkerada Maje Borin, ob 17. uri v Kulturnici predstava Tik tak Sonje Kononenko, ob 19. uri pa predstava Pink, ki je nastala po predlogi istoimenskega mladinskega romana Janje Vidmar.