Novembra bodo za zabavo poskrbeli Stari klovni, like bodo upodobili Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Gojmir Lešnjak. Foto: SNG Nova Gorica
Novembra bodo za zabavo poskrbeli Stari klovni, like bodo upodobili Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Gojmir Lešnjak. Foto: SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica, teater, novogoriški
Ob osmih predstavah z velikega in malega odra bo novo sezono Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica obogatilo tudi več dodatnih in izvenabonmajskih predstav in ponovitev. Foto: SNG Nova Gorica

Komedija o žalosti je nastala na pobudo novogoriškega gledališča, besedilo pa govori o ujetosti človeka v igro življenja, iz katerega ne moreš izstopiti, saj ga določajo drugi.

Oktobra bo na malem odru v prvi slovenski uprizoritvi zaživela virtualna srhljivka Jennifer Haley Podsvet. V središče postavlja ta hip enega najbolj perečih problemov v sodobnem svetu, pedofilijo v virtualnem svetu. Pod režijskim vodstvom Dušana Jovanovića nastaja v koprodukciji s Prešernovim gledališčem iz Kranja.

Tudi november bo v novogoriškem gledališču v znamenju prve slovenske uprizoritve, in sicer bo oder ugledalo delo Stari klovni Mateja Vişnieca. Igro bo režiral Jaša Jamnik, ki napoveduje zaplete od komičnih do tragičnih trenutkov, glavne osebe pa bodo upodobili Radoš Bolčina, Iztok Mlakar in Gojmir Lešnjak.

Decembra bo na malem odru zaživel muzikal Peter Kušter, namenjen odraslim gledalcem in mladini. Hofmannov Peter Kušter obsega različne zgodbe, napisane v času t. i. črne romantike, ter pripoveduje o slabem vedenju otrok in možnih nevarnih posledicah tega, na oder pa ga postavlja Mateja Koležnik.

Prihodnja sezona bo prinesla tudi uprizoritev komične monodrame Roberta Harlinga Jeklene magnolije, ki bo na velikem odru zaživela v režiji Katje Pegan. Zgodba igre, ki je leta 1989 doživela slavno filmsko priredbo, je postavljena v frizerski salon, kjer ženske med urejanjem zunanjosti razgaljajo svoja čustva in razkrivajo intimne svetove. Predstava nastaja v koprodukciji z Gledališčem Koper.

Marec v znamenju Beraške opere
Marca bodo premierno uprizorili glasbeno komediji Beraška opera Johna Gaya, ki jo bo režiral Vito Taufer. Sezono bodo sklenili s prvo slovensko uprizoritvijo drame Rolanda Schimmelphenninga z naslovom Peggy Pickit vidi boga v obraz, ki jo bo režiral Primož Ekart.

Napovedujejo tudi novo predstavo za otroke Živalske novice, ki jo bo režirala Ajda Valcl. Predstava, ki jo bodo na malem odru premierno uprizorili januarja, bo namenjena otrokom iz nižjih razredov osnovne šole.