Snežna kraljica je ena najdaljših in najbolj cenjenih pravljic slovitega danskega pravljičarja, ki se je že v otroških letih prepuščal sanjarjenju in želel postati pesnik ter igralec. Njegovi romani in gledališke igre so utonili v pozabo, pravljice pa so mu prinesle svetovno slavo. Foto: Nejc Saje
Snežna kraljica je ena najdaljših in najbolj cenjenih pravljic slovitega danskega pravljičarja, ki se je že v otroških letih prepuščal sanjarjenju in želel postati pesnik ter igralec. Njegovi romani in gledališke igre so utonili v pozabo, pravljice pa so mu prinesle svetovno slavo. Foto: Nejc Saje
Ustvarjalci so besedilo na nekaterih delih strnili, izpuščene dele zgodbe pa prikazali z vizualno podobo in atmosfero. Zgodbo so na oder postavili s klasično potovalno dramaturgijo, saj je glavna junakinja, deklica Gerda, ves čas na poti. Foto: Nejc Saje
Dramska predstava Snežna kraljica v režiji Tijane Zinajić je primerna za otroke, starejše od štirih let. Odigrali jo bodo na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana. Foto: Nejc Saje

Besedilo, ki ga je za oder priredil Andrej Jaklič, je na več mestih poenostavljeno in strnjeno, izpuščene dele pravljice pa nadomeščajo vizualni elementi ali atmosfera, ki je ne pojasnjujejo z besedami, je povedala režiserka Tijana Zinajić. Po njenih besedah je Snežna kraljica likovno močna predstava z močnimi liki in impresivnim ozadjem.

Krhka deklica v iskanju prijatelja

A zgodba ni idilična, kakor nekoliko zavaja romantičen naslov predstave, opozarja režiserka. Pravljica Snežna kraljica je zgodba o prijateljstvu in ljubezni, pripoved o iskanju izgubljene polovice, o odpuščanju, odrešitvi in odraščanju, pa tudi o osamljenosti in odtujenosti. Deklica Gerda se odpravi iskat prijatelja, ki je izginil v snežnem viharju in kljub številnim težavam, ki jih z vztrajnostjo premaguje, ostane nežna, krhka in boječa. Gerdo igra Kaja Tokuhisa, k. g., za katero je bil to prvi študij zunaj Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Vlogo Gerde je ocenila kot bolj brezbarvno od preostalih močnih likov.
Snežno kraljico igra Nina Ivanič. Dejala je, je v tej vlogi čisto neprepoznavna. Njena vloga je statična, ves čas stoji na odru. Opozorila je, da snežna kraljica ni mila in topla. Živi namreč tam, kjer vladajo led, sneg in ostri vetrovi. "Njeni čarobni poljubi lahko človeka začarajo v kepo ledu brez spominov in toplega srca," so zapisali v gledališču.
Njene moči ne uniči niti Snežna kraljica
Le kako se lahko nežna in krhka deklica sploh kosa s Snežno kraljico? A Laponka v pravljici pravi, da je deklica edina, ki je lahko kos Snežni kraljici. "Kar poglej jo, kako je vztrajna, odločna in trmasta. [...] To pa zato, ker ima fanta res rada in ker si res želi, da bi ga našla. Od tod črpa takšno moč. Te moči ne more nihče uničiti, tudi kraljica ne."
Glasba je delo Tima Kostrevca in Luke Jamnika. Kot sta opisala, je enostavna, celo asketska. Jan Bučar, ki igra dekličinega prijatelja Kaja in princa, je glasbo ocenil kot filmsko. V predstavi igrajo še Jernej Kuntner kot zlodej, Alenka Tetičkovič v vlogah starke, razbojniške deklice in Laponke ter Iztok Jereb, ki animira lutke krokarja, goloba in jelena. Scenografijo je ustvaril Branko Hojnik, kostumografijo Matic Hrovat, za gib pa je poskrbel igralec, plesalec in koreograf Primož Bezjak.
Dramsko predstavo, ki je primerna za otroke, starejše od štirih let, bodo uprizorili na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana.