Mini poletje odpira lutkovna predstava Žabji kralj. Foto: Mini teater
Mini poletje odpira lutkovna predstava Žabji kralj. Foto: Mini teater
Delavnica, renesansa
Celodnevno dogajanje na Križevniški ulici poteka v sklopu Dneva križevniškega soseda, dopoldanski del pa tudi letos sovpada z odprtjem festivala Mini poletje. Foto: Simao Besa/Mini teater
Pingvina
Na Noetovi barki ob osmih je zgodba o prijateljstvu, iskanju Boga in solidarnosti, v njej pa se avtor spretno izogne vsakršnemu moraliziranju. Foto: Darjan Mihajlović Cerar

Mini poletje je odprla uprizoritev lutkovne predstave Žabji kralj v obnovljeni režiji Roberta Waltla in z igro Tadeja Piška. Križevniška ulica pa je bila kulturniško obarvana že uro poprej, ko se je bilo mogoče na delavnici pri tiskarju seznaniti, kako se je tiskalo nekoč, in z lesenimi črkami natisniti svoj plakat. Potekale bodo tudi druge delavnice, med drugim Rega Kvak, posebno družinsko vodenje po razstavi Emona: mesto v imperiju pa pripravljajo v sosednjem Mestnem muzeju.


Celoten program festivala najdete tukaj.

Na Križevniški bo spet živahno v večernih urah, ko sta Pia Zemljič in Marko Mandić še zadnjič v sezoni uprizorila Zapiranje ljubezni, na ulico se je dogajanje preselilo od 21.00, ko bo nastopila skupina Koala Voice, sledil bo DJ-program. Mestni muzej se je pridružil s Pocestnico: Ready-made galerije na prostem in večernim sprehodom po sledeh antične Emone v družbi rimskih duhov. Z modno-prodajno razstavo so se v Galeriji Squat predstavili slovenski modni oblikovalci, v ozadju pa se bo odvijala projekcija uprizoritve Macbeth po Shakespearu.
Do 5. septembra si bo v sklopu festivala Mini poletje mogoče ogledati še nove predstave priznanega režiserja Marka Bečke Pogumna Molly ter njegovih Obutega mačka in mednarodno večkrat nagrajene Sneguljčice, nadaljevanje uspešnice Svetlane Makarovič Sapramiško 2 - Sapramišjo srečo in nepozabno Ježkovo Zvezdico Zaspanko. V Ljubljano prihajajo tudi gledališča iz Španije, Švedske, Nemčije, Slovaške in Hrvaške.
Ko se pingvina odločita prelisičiti Noeta
Sklepno dejanje bo 5. septembra pripadalo predstavi Na Noetovi barki ob osmih avtorja Ulricha Huba v Waltlovi režiji. V provokativni priredbi svetopisemske zgodbe, ki pripoveduje o dveh pingvinih, ki skušata na Noetovo barko pretihotapiti še prijatelja, igrajo Miha Rodman, Saša Pavlin Stošić, Aljoša Ternovšek, Jose in Matjaž Višnar. Dramaturginja humorne predstave, za katero je bil Ulrich Hub leta 2012 nagrajen z nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo, je Marinke Poštrak, scenografa sta Ben Cain in Tina Gverović, kostumografija je delo Ane Savić Gecan, glasbo je pripravil Jose, koreografinja je Selma Banić, za oblikovanje luči skrbi son:DA in za lekturo Maja Cerar, asistent scenografa pa je Anže Kreč. Dober teden pozneje bo premiera predstave sledila še v Prešernovem gledališču Kranj.

Mini poletje na Križevniški
Mini poletje na Križevniški