Foto: Festival Borštnikovo srečanje
Foto: Festival Borštnikovo srečanje

Letošnje Borštnikovo srečanje se bo sklenilo 27. junija, ko bodo podelili nagrade in Borštnikov prstan za življenjsko delo. Tokrat ga prejme Jette Ostan Vejrup, danska igralka, ki od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji, od leta 2004 pa je stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega, s katerim bo tudi nastopila v tekmovalnem programu v predstavi Sedem dni.

Človeška toplina in neulovljiva kompleksnost: Borštnikov prstan Jette Ostan Vejrup

Po besedah umetniškega direktorja Aleša Novaka so vztrajali pri odločitvi, da festival izvedejo v živo, čeprav so se gostitelji mnogo drugih podobnih dogodkov v svetu odločili za hibridne oblike. Kot je ob tem povedal, festival znova prinaša kakovosten in raznolik gledališki program.

Neuresničen lanski tekmovalni program bo zaživel letos
Osrednji del predstavlja neuresničen lanski tekmovalni program, ko je organizatorjem uspelo pod streho tik pred epidemijo spraviti le uvodni dan festivala. Na njem je bilo sprva deset predstav, a so dve medtem že nehali uprizarjati, tako da se bo za tekmovalne nagrade potegovalo osem uprizoritev po izboru Roka Bozovičarja, ki si je v gledališki sezoni 2019/20 ogledal več kot 110 predstav.

V tekmovalnem programu bodo predstave Sedem vprašanj o sreči Lutkovnega gledališča Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča, Alice v postelji SNG-ja Drame Ljubljana, Očiščenje Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Sin v produkciji Mini teatra, predstava Biokozmizem:Izreka po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika v produkciji Zavoda Delak, Gejm Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana, Sedem dni Mestnega gledališča ljubljanskega, domači ansambel SNG Maribor pa se bo v koprodukciji s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor predstavil z uprizoritvijo predstave Grmače.

Festival ostaja mednarodno naravnan
Borštnikovo srečanje kljub negotovim časom ohranja mednarodno razsežnost, saj se ga bodo udeležili številni gostje iz tujine, med njimi skupina Eastman mednarodno uveljavljenega režiserja in koreografa belgijsko-maroških korenin Sidija Larbija Cherkaouija, čigar gledališka predstava Nomad bo pospremila slovesno odprtje.

Spremljevalni program in mlado gledališče za uvod v Borštnikovo srečanje