NagiB bo postregel s 15 predstavami, 10 delavnicami, videoprojekcijami, instalacijo in fotografsko razstavo. Foto: NagiB
NagiB bo postregel s 15 predstavami, 10 delavnicami, videoprojekcijami, instalacijo in fotografsko razstavo. Foto: NagiB

Festival eksperimentalnega giba NagiB je letos že tretjič v Maribor privabil ljubitelje sodobnega plesa. Organizira ga Kulturni center Pekarna v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor in Plesno izbo Maribor, pričel pa se je v četrtek in bo trajal do sobote z delavnicami v Zeleni dvorani Plesne izbe Maribor ter predstavami v Pekarnini dvorani Gustaf in na malem odru mariborskega gledališča. Nekaj prireditev se bo odvijalo tudi na ulicah starega mestnega jedra. Otvoritev festivala je pripadla predstavi Couple-like belgijsko-nizozemskega plesnega para Ugo Dehaes/Keren Levi, ki ji je sledila predstava hrvaškega Tala Dance Centra z naslovom "Out of Service".

V središču vsega je telo
Na festivalu bo poleg slovenskih umetnikov gostovala tudi pestra mednarodna zasedba iz Nizozemske, Francije, Avstrije, Italije, Švice in Nemčije. Temeljna tematika festivala pa je telo kot odraz sodobne družbe. Ustvarjalci iz različnih kulturnih okolij bodo tako skušali poiskati odgovor na vprašanja v zvezi z dojemanjem telesa danes in njegovim umeščanjem v širši družbeni prostor.

Sodobni ples ni elitistična umetnost
Eden izmed ciljev festivala je tudi približati sodobni ples širši javnosti. Organizatorji želijo razbiti mit o sodobnem plesu, ki ga pogosto označujejo za nerazumljivega in namenjenega zgolj elitistični publiki. V ta namen bo nekaj predstav uprizorjenih tudi na ulicah starega mestnega jedra in v mestnem parku v Mariboru. Z izborom predstav želijo vplivati na gledalca, ga prisiliti k razmišljanju o predstavi, samem sebi in svetu; skratka, želijo si dejavnega in kritičnega gledalca. Dolgoročno pa si želijo postati center za raziskovanje in ustvarjanje umetnosti giba, k čemur teži tudi izbor predstav, ki širijo meje sodobnih plesno-gibalnih umetnosti ter raziskujejo različne pristope, koncepte in oblike izraza.

Srečališče sodobnih umetnikov
NagiB ni festival, namenjen zgolj gledalcem, pač pa je tudi prostor srečevanja in izmenjave mnenj plesalcev, koreografov in performerjev, ki tako pridobijo nove izkušnje. Prav tako poskrbi tudi za tiste najmlajše, ki šele stopajo na umetniško pot, saj jim omogoča dodatno izobraževanje z delavnicami, hkrati pa jim pomaga pri vključevanju v sodobno plesno mrežo.

Izbor raznovrstnih prireditev
Poleg že omenjenih predstav se bo med festivalom zvrstilo več mednarodnih delavnic, ki bodo letos namenjene dramaturgiji giba. Vodil jih bo srbski dramaturg Igor Dobrićić, ki sicer deluje v Amsterdamu. Izbor prireditev dopolnjujejo še instalacija Čakalnica, videoprojekcije plesnih filmov, fotografska razstava Big giB in diskusije. NagiB se bo končal s predstavo Striptease španskega plesalca Pera Faure ter glasbenim delom NagiBeat.