Tekst, režija, humor, scenske rešitve in način igre v predstavi Ikarus ustvarijo avtentično celoto, ki pa kljub resni zgodovinski tematiki ostaja živo in angažirano gledališko  doživetje, je v obrazložitvi zapisala žirija. Foto: Matej Maček/JSKD
Tekst, režija, humor, scenske rešitve in način igre v predstavi Ikarus ustvarijo avtentično celoto, ki pa kljub resni zgodovinski tematiki ostaja živo in angažirano gledališko doživetje, je v obrazložitvi zapisala žirija. Foto: Matej Maček/JSKD
Ob začetku festivala so podelili tudi najvišja priznanja na področju ljubiteljskega gledališča za leto 2015. Linhartovo plaketo je prejel celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik.
Ob začetku festivala so podelili tudi najvišja priznanja na področju ljubiteljskega gledališča za leto 2015. Linhartovo plaketo je prejel celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik. Foto: Matej Maček/JSKD
Priznanja Linhartovega srečanja je nagrajencem izročil direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Igor Teršar. Poleg Petre Mlinar (na fotografiji) sta Linhartovo listino prejela še Stane Čuden in Bojan Vister.
Priznanja Linhartovega srečanja je nagrajencem izročil direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Igor Teršar. Poleg Petre Mlinar (na fotografiji) sta Linhartovo listino prejela še Stane Čuden in Bojan Vister. Foto: Matej Maček/JSKD

Zmagovalno predstavo je žirija v utemeljitvi opisala kot celostno stvaritev, stkano iz kakovostnih gledaliških elementov ter predanosti in zanosa zasedbe, pri kateri z igro izstopata Martin Valič v vlogi Metoda Ziglerja in Barbara Petarka v vlogi Adrijane Marino. "Tekst, režija, humor, scenske rešitve in način igre ustvarijo avtentično celoto, ki pa kljub resni zgodovinski tematiki ostaja živo in angažirano gledališko doživetje," so še zapisali.

Na slavnostnem zaključku festivala so podelili še tri matičke, vse pa so za izjemno igro tokrat dobile igralke. Za žensko vlogo so nagrajene Lili Bačer Kermavner in Nives Mikulin za vloge v predstavi Triko Šentjakobskega gledališča Ljubljana ter Klavdija Japelj za vlogo Zinke v predstavi Goli pianist Teatra JJ, KD Janez Jalen Notranje Gorice.

Žirija je podelila tudi tri diplome Linhartovega srečanja. Poleg Roka Sande jo je prejela še Gledališka skupina ONinME Ljutomer za predstavo Grenki sadeži pravice in Tomaž Krajnc za režijo predstave Macbeth Gledališča Zarja Celje.

Dobitniki najvišjih priznanj
Že ob uvodu v festival so podelili najvišja priznanja na področju ljubiteljskega gledališča za leto 2015. Z Linhartovo plaketo so se za njegov doprinos k ljubiteljskemu gledališču zahvalili celjskemu igralcu Živku Beškovniku, Linhartove listine pa so prejeli igralec Stane Čuden, igralka in organizatorka Petra Mlinar ter igralec Bojan Vister.

Letošnjo komisijo so sestavljali predsednica kritičarka, teoretičarka in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran, režiser, dramatik in profesor na AGRFT-ju Matjaž Zupančič ter igralec Jurij Zrnec. V treh festivalskih dneh so si ogledali devet predstav, od tega je bilo sedem tekmovalnih.

Vsako leto boljša bera
Po besedah direktorja Linhartovega srečanja Matjaža Šmalca so bile vse letošnje predstave na zelo visoki ravni, zelo izenačene. "Kar koli je žirija odločila, je tako prav," je dodal. Tudi sicer opaža, da se kakovost predstav, ki se v zadnjem desetletju uvrščajo na sklepna srečanja, vedno višja. "Če to napoveduje nenehen dvig kakovosti predstav amaterske produkcije, se že veselim prihodnjih let," je še dejal direktor Linhartovega srečanja.

Selektorica 55. srečanja Ana Rutar je letos izbirala med 30 predstavami, ki so se uvrstile na regijska srečanja. V celotni sezoni se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 137 predstav. Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), na njem pa predstavijo izbor najkakovostnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji.