Bombay Bicycle Club mirno priznavajo, da jim ime skupine - sposodili so si ga pri verigi londonskih restavracij z indijsko hrano - ni všeč, ampak da so zdaj pač 'obsojeni nanj'. Foto:
Bombay Bicycle Club mirno priznavajo, da jim ime skupine - sposodili so si ga pri verigi londonskih restavracij z indijsko hrano - ni všeč, ampak da so zdaj pač 'obsojeni nanj'. Foto:

Seveda je bilo ob tej trditvi mišljeno, da so fantje, ki so zmagali na glasbenem tekmovanju Virgin Mobile "Road to V", do te mere prepričali glasbeno kritiko, da jim je slednja po inerciji njihove nekonvencionalne shoegaze akustike dodeljevala le same superlative. S svojo tretjo ploščo A Different Kind Of Fix pa so se Bombay Bicycle Club že takoj po izidu prebili na šesto mesto najbolj prodanih novih plošč v Veliki Britaniji. In kar je ob tem najpomembnejše - niso zavili s svoje ustvarjalne poti. Pravzaprav s poti njihovega prvega dirigenta Jacka Steadmana, ki tudi s zadnjim albumom dokazuje, da je eden najbolj inovativnih in izvirnih otoških kantavtorjev.

A Different Kind Of Fix je novodoben indie rock, ki ga najbolj opisujeta aranžerska dinamičnost kitarskega popa, ki je že tradicionalno zasidran v percepciji angleških skupin in izvajalcev, katerih starši so, hočeš nočeš, odraščali ali bili sodobniki The Smiths ali The Housemartins. Toda, ta regeneracija zvoka v 21. stoletju, ki ima izhodišče v tako plodoviti in veliki zgodovinski bazi, je v primeru skupine Bombay Bicycle Club zbrisana ali, če hočete, poglobljena z izjemno rahločutno uporabo folk motivov. In v tem segmentu se zrcali vsa hudomušna genialnost Jacka Steadmana in njegove ekipe, ki svojo nepretenciozno distorzirano podobo (Your Eyes) suvereno in samozavestno oplaja z folkloro podeželja (How Can You Swallow So Much Sleep, Favourite Day) ali duhom rokovskih pionirjev z kalifornijskih plaž (Fracture, Shuffle). Romantika je neuničljiva!

Ocena: 4; piše Miroslav Akrapović