Foto:
Foto:

Julian je njegov glasbeni alter ego, ki ga je Paul uporabljal še v času pred skupino Interpol. Toda na prvenec, solistični izlet v diskografske vode, se je čakalo vse do letošnjega poletja, ko je bila skupina Interpol na dopustniških počitnicah. Moram priznati, da sem z dosti skepse začel poslušati Julianovega prvenca Julian Plenti Is … Skyscraper.

Prvič zaradi dokaj introvertirane in karizmatične vloge, ki jo Paul nosi v skupini Interpol in ki ne omogoča prevelikega razpona za glasbene avanture; in drugič, ker je Julian kot enega izmed vzrokov za nastanek soloalbuma navajal navdušenje nad mojstrom hiphopa RZA-jem iz Wu–Tang Clana. Toda dvomi so se razblinili že ob prvih taktih skladbe Unwind, ki presenetljivo ni postala prvi singl.

Julian seveda ni šel daleč od zakladnice uporabnih tematik (Fly As You Might) in zvokov (Games For Days), ki jih goji njegov matični bend. Res pa je, da je pogumno stopil v bolj akustično orkestrirane in z elektronskimi sempli pogojene aranžmaje, ki so prinesli dokaj solidno ploščo. Ploščo, ki ob vsej snobovsko-umetniški figuraliki odtujenosti in premišljevanja o življenju ponuja še eno rockovskih o New Yorku. Zanimivo.

Ocena: 3.5, piše Miroslav Akrapović