jack White je po The White Stripes in The Raconteurs letos v Nashvillu ustanovil še eno skupino. Foto: Columbia Records
jack White je po The White Stripes in The Raconteurs letos v Nashvillu ustanovil še eno skupino. Foto: Columbia Records

Ok, glede nabrito milozvočnih imen, ki sestavljajo to rockovsko "vremensko napoved", se tudi ne pričakuje drugačne promocijske vabe, pa vendar … Jack White je spet presenetil z novim projektom - kot da bi se načrtovano in zavestno odmikal od svoje prve rockovske ljubezni – The White Stripes, ki vsake toliko časa napovedujejo novi album.

Popolnoma mi je jasno, da je za preostanek ekipe The Dead Weather – Alison Mosshart (The Kills), Dean Fertita (Queens Of The Stone Age) in Jack Lawrence (The Greenhornes) - ta projekt prepotrebna dopolnitev v ustvarjalnem curriculumu. Vprašanje je le, ali nas poslušalce zadovolji in fascinira kombinatorika zvenečih imen ali tisto, kar je slišno brez kakršne koli vnaprej določene presoje.

No, poglejmo. Prvenec Horehound temelji na, kakopak, bluesovski različici, v katero so dokaj domišljijsko pripeljani jamajški ritmi (I Cut Like A Buffalo) in polnokrvni evropski ghotic (No Hassle Night). Toda ne glede na posamezne iztočnice ali izvirno črpališče idej iz matičnih skupin The Dead Weather precej časa melje nekakšno neo-hippie strukturo, v kateri so najboljši, če reanimirajo dobrega starega Dylana (v skladbi New Pony) ali ne pojejo, ampak le igrajo, v najboljši skladbi na albumu, 3 Birds. Premalo.

Ocena: 3; piše Miroslav Akrapović