Razstava se bo že ob koncu letošnjega leta preselila občutno bližje k nam - v Budimpešto. Foto: Galerija Tate
Razstava se bo že ob koncu letošnjega leta preselila občutno bližje k nam - v Budimpešto. Foto: Galerija Tate
Lucian Freud je Dekle z belim psom naslikal leta 1950. Foto: Galerija Tate

V londonski galeriji Tate Britain je od danes na ogled razstava z naslovom Preveč človeško (All Too Human). Postavitev, ki so jo podnaslovili Bacon, Freud in stoletje življenja slikarstva, združuje dela slikarjev v Veliki Britaniji, ki so se ali se še posvečajo upodabljanju človeških figur in intimnih odnosov med njimi.

Londonski talilni lonec
Ob delih Luciana Freuda in Francisa Bacona so, denimo, predstavljena le redko razstavljena dela njunih sodobnikov, kot sta Frank Auerbach in Paula Rego. Kot piše na spletni strani muzeja, so mnogi od na razstavi zastopanih umetnikov živeli ali še živijo v London, v multikulturno britansko prestolnico pa so prišli z različnih koncev sveta.

Razstava, ki združuje približno 100 del, pripoveduje tudi o tem, kako so duha teh slik navdihovale prejšnje generacije, od Walterja Sickerta (1860—1942) do Davida Bomberga (1890—1957), in kako sodobni umetniki nadaljujejo izražanje oprijemljive realnosti. Na spletni strani muzeja je naveden citat Luciana Freuda iz leta 2009: "Želim, da barva funkcionira kot meso."

"Tu so dela, ki so resnično pomembna v svoji človečnosti, pogumu, razpoloženju in iskrenosti. Kar koli umetnost dela nedoumljivo, Leon Kossoff in Auerbach, Rego in Michael Andrews, Bacon in Freud to premorejo. So resnični junaki britanske moderne umetnosti," še piše na muzejski spletni strani.

V Londonu bo razstava bo na ogled do 27. avgusta, nato jo bodo prenesli v Budimpešto.