V ljubljanski Mestni hiši so v okviru festivala novinarske fotografije Slovenia Press Photo 2011 za fotografijo leta z naslovom Delavci Vegrada nagradili Mateja Družnika s časopisa Delo. Foto: Matej Družnik/ SPP
V ljubljanski Mestni hiši so v okviru festivala novinarske fotografije Slovenia Press Photo 2011 za fotografijo leta z naslovom Delavci Vegrada nagradili Mateja Družnika s časopisa Delo. Foto: Matej Družnik/ SPP
Luka Daksobler
V kategoriji najboljša reportaža je bil nagrajen Luka Daksobler za ribiško reportažo iz Carigrada. Foto: Luka Daksobler
Trenutki po napadu izraelskih letalskih sil. Bejrut, Libanon, 2006. Foto:  Paolo Pellegrin / Magnum Photos
Organizatorji festivala Slovenia Press Photo 2011 so v Ljubljano povabili Paola Pellegrina, fotografa prestižne fotografske agencije Magnum, ki je na ogled v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu postavil prerez svojega dela zadnjih 15 let z razstavo As I Was Dying. Zgornja Pellegrinova fotografija prikazuje trenutke po napadu izraelskih letalskih sil v Libanonu leta 2006. Foto: Paolo Pellegrin / Magnum Photos

Z zmagovalne fotografije leta Mateja Družnika s časopisa Delo nemo strmijo delavci Vegrada.

Mednarodna žirija pod vodstvom Patricka Wittyja je poleg glavnih izbrala še nagrade in častne omembe v petih kategorijah. V zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše so podelili še nagrado za najboljšo reportažo, ki jo je prejel Luka Dakskobler za ribiško reportažo iz Carigrada.

Vsi letošnji nagrajenci
V kategoriji novice je nagrado za najboljšo fotografijo prejel Miha Horvat, v kategoriji šport je bil nagrajen Simon Chang, v kategoriji narava in okolje je najboljša fotografija delo Luke Dakskoblerja, najboljša reportaža je delo Jošta Franka, častno omembo žirije pa si je prislužil Tomaž Črnej. Nagrada v kategoriji za najboljšo športno reportažo ni bila podeljena, častno omembo žirije v tej kategoriji pa je prejel Jaka Gasar.

V kategoriji kultura in zabava je bila za najboljšo izbrana fotografija Voranca Vogla, najboljšo reportažo pa je posnel Matjaž Rušt. V kategoriji ljudje je nagrado za najboljšo fotografijo prejel Jošt Franko, za najboljšo reportažo Simon Chang, častno omembo žirije si je prislužil Aleš Gregorič.

Člani žirije vpoklicani na delo v Libijo
Na natečaju Slovenia Press Photo je letos sodelovalo 233 avtorjev, ki je skupaj prijavilo rekordnih 3898 fotografij. V mednarodni žiriji priznanih strokovnjakov s področij fotožurnalizma in fotografije so poleg predsednika žirije Patricka Wittyja (Time) sodelovali še Antonin Kratochvil (VII Photo Agency), Marko Drobnjaković (AP Associated Press), Wade Goddard (War Photo Ltd.) in Marcus Bleasdale (VII Photo Agency).

Boštjan Novak s Slovenia Press Phota je pojasnil, da so se prvotni člani žirije zamenjali, saj so Emilia Morenattija z ameriške tiskovne agencije AP, Gorana Tomaševića z britanske tiskovne agencije Reuters in Christopheja Simona s francoske tiskovne agencije AFP agencije vpoklicale na delo v Libijo.

Razstave na ogled do konca marca
V okviru letošnjega festivala Slovenia Press Photo 2011 so bile organizirane tudi tri razstave mednarodno uveljavljenih fotografov in agencij. Organizatorji so v Ljubljano povabili Paola Pellegrina, fotografa prestižne fotografske agencije Magnum, ki je na ogled v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu postavil prerez svojega dela zadnjih 15 let z razstavo As I Was Dying. Druga razstava je pregledna razstava francoske agencije AFP, ene izmed treh največjih fotografskih agencij na svetu, v desnem atriju ljubljanske Mestne hiše. Tretja razstava je plod sodelovanja med organizacijo Médecins Sans Frontières/Zdravniki brez meja in fotografsko agencijo VII v ljubljanski galeriji Kresija.

Vse tri razstave bodo na ogled vse do konca marca, skupaj z razstavo zmagovalnih del letošnjega natečaja Slovenia Press Photo v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate še nekaj fotografij iz nagrajene ribiške reportaže iz Carigrada fotografa Luke Daksoblerja.