Glasbeniku se poklanjajo v O2 Areni v Londonu, kjer je odigral rekordni niz 21 razprodanih koncertov. Vodilna barva razstave My Name is Prince seveda ni bila nobeno vprašanje ... Foto: Reuters
Glasbeniku se poklanjajo v O2 Areni v Londonu, kjer je odigral rekordni niz 21 razprodanih koncertov. Vodilna barva razstave My Name is Prince seveda ni bila nobeno vprašanje ... Foto: Reuters

Cena CD-plošč je poskočila v nebo, kakovost glasbe pa je zdrsnila proti dnu. Dokler bodo posredniki nadzorovali način, kako potrošnik pride do glasbe, se to ne bo spremenilo. Ne gre za kompleksen problem in tudi rešitev je preprosta: naj si sami služijo svoj kruh."

Prince leta 2000
Razstava My Name is Prince
Razstava v Londonu, naslovljena My Name is Prince, prinaša edinstven vpogled v življenje, ustvarjalnost in vizijo enega najbolj nadarjenih ustvarjalcev našega časa. Foto: Reuters
Prince
Prince (1958-2016) je veljal za glasbenega genija in legendo t. i. novega funka. Pevec, avtor pesmi in tudi igralec je bil na glasbeni sceni pomembna osebnost skoraj 40 let. Foto: Reuters

Razstava My Name is Prince (Ime mi je Prince) se poklanja temu rekordnemu nizu koncertov, ki jih je Prince odigral v O2 Areni v Londonu med avgustom in septembrom leta 2007. Gre za uspeh brez primere in rekord, ki ga tudi deset let pozneje še ni nihče podrl. Sicer pa je My Name is Prince naslov skladbe z albuma Love Symbol, ki ga je s svojo zasedbo The New Power Generation izdal leta 1992. Predmet besedila sta tako rekoč on sam in njegova glasbena izjemnost.

Neposredno iz Paisley Parka v London
Gre za prvo uradno razstavo, posvečeno enemu najbolj nadarjenih in produktivnih glasbenikov našega časa, ki je podpisal tudi mnoge uspešnice, ki so jih izvajali drugi glasbeniki. Obiskovalci lahko na postavitvi od blizu spoznajo predmete, ki so bili sestavni del osebnega in življenjskega sloga te ekstravagantne glasbene legende. V Londonu so tako predstavljene stotine še nikoli prej na ogled postavljenih predmetov, ki so prišli neposredno iz Paisley Parka, znane posesti v njegovi rodni Minnesoti, vključno z instrumenti, odrskimi oblačili, nagradami in rokopisi besedil.

Oblačila, kitare, sončna očala ...
Med predmeti, ki so po glasbenikovi smrti prvič zapustili Paisley Park, so na ogled oblačila s turnej Purple Rain, na kateri je bil med letoma 1984 in 1985, ter Lovesexy med letoma 1988 in 1989. Razstavljena je tudi garderoba iz filma Graffiti Bridge iz leta 1990. Kot eden posebnih predmetov je razstavljena kitara Gibson L65-S, na katero je leta 1980 igral med svojim prvim televizijskim nastopom na oddaji American Bandstand, oddajani na nacionalni ravni. S taisto kitaro se je odpravil tudi na turnejo med letoma 1980 in 1981, naslovljeno Prince & Dirty Mind.

Med instrumenti sta na ogled tudi bas kitara, ki je bila vzor za znamenito z obliko oblaka, navdahnjeno kitaro Cloud, ki jo je Dave Rusan leta 1983 izdelal posebej za Princea, in oranžna kitara Cloud, izdelana za njegov nastop v polčasu Super Bowla 2007, ki jo je istega leta vzel s seboj tudi na Earth Tour. Med predmeti je svoje mesto našla tudi obleka z oblački (cloud suit), ki jo je nosil leta 1985 v videospotu za skladbo Raspberry Beret.

Videti je mogoče tudi njegova sončna očala iz leta 2014, ki "niso pozabila na tretje oko", in z diamanti okrašeno palico iz leta 2015, uporabljeno v videospotu za skladbo FIXURLIFEUP in znano serijo fotografij v publikaciji V Magazine iz leta 2013.

Arhitekt svoje lastne resničnosti
Sorojenci Princea, nekateri izmed njih se bodo tudi udeležili odprtja, so glede londonske postavitve izjavili: "Naša družina je izjemno počaščena s to razstavo v O2, in vemo, da bi tudi Prince bil. Rad je delil svoje delo in življenje s svojimi oboževalci. Poznamo ga ne le kot brata, ki je postal eden najplodnejših avtorjev skladb vseh časov, temveč tudi mojster nastopanja in glasbenik, kakršen ni bil nihče drug. Edino primerno je, da delimo tako njega kot te neverjetne predmete s svetom zdaj, ko ga ni več."

Angie Marchese, vodja arhiva Paisley Parka, pa je zapisala: "V Paisley Parku je Prince ustvaril in prebival v ustvarjalni resničnosti, ki je bila popolnoma edinstvena, kar mu je omogočilo, da je spontano in brez omejitev razvijal svoja glasbena in umetniška dela. Za Paisley Park je predvidel, da bo nekega dne odprt za javnost. S to razstavo razširjamo njegove sanje razkriti ga širši javnosti in obiskovalcem O2 v Londonu omogočamo, da prek predmetov iz arhiva Paisley Parka izkusijo vso njegovo veličino."

Nepričakovano slovo brez oporoke
Prince, ki je umrl lanskega aprila in med svojo kariero uporabljal kar nekaj umetniških imen, se je s polnim imenom Prince Rogers Nelson rodil leta 1958 v Minneapolisu v Minnesoti. Za glasbenika, ki so ga našli mrtvega na posestvu Paisley Park, je bil usoden prevelik odmerek analgetika fentanyla. Po njegovi smrti se je pojavil cel kup potencialnih dedičev, vendar ker ni napisal oporoke, je moralo sodišče odločiti, kdo izmed njih je do dediščine upravičen. Sodnik je lanskega julija zavrnil kar 29 zahtevkov za delež okoli 500 milijonov dolarjev vrednega premoženja.

Cena CD-plošč je poskočila v nebo, kakovost glasbe pa je zdrsnila proti dnu. Dokler bodo posredniki nadzorovali način, kako potrošnik pride do glasbe, se to ne bo spremenilo. Ne gre za kompleksen problem in tudi rešitev je preprosta: naj si sami služijo svoj kruh."

Prince leta 2000