Kanadski premier Stephen Harper, abudabijski princ Mohamed bin Zajed Al Nahjan, nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nekdanji južnokorejski predsednik Li Mjung Bak izpod čopiča Georgea H. W. Busha. Foto: Reuters
Kanadski premier Stephen Harper, abudabijski princ Mohamed bin Zajed Al Nahjan, nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nekdanji južnokorejski predsednik Li Mjung Bak izpod čopiča Georgea H. W. Busha. Foto: Reuters
Še posebej dobro se je Bush mlajši ujel z liberijsko predsednico Ellen Johnson Sirleaf, je mogoče sklepati z razstavljenih fotografij, ki spremljajo njen slikarski portret. Foto: Reuters

Kot je mogoče sklepati po naslovu, bodo tam na ogled fotografije in drugi osebni predmeti, predvsem državniška darila, iz arhiva 43. ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega. A ne le to: ob njih bodo predstavljeni portreti svetovnih voditeljev z Bushevim podpisom.

V ameriški javnosti zadnje čase vse bolj priljubljeni 67-letni "Dubya" je namreč ljubiteljski slikar, ki se je, potem ko se je poslovil od predsedniškega stolčka, lotil umetniškega konjička. Med njegovimi stvaritvami je tudi okrog trideset portretov diplomatov, ki jih je spoznal v osmih letih vodenja velesile.

Seveda pa ne manjka niti slika njegovega očeta Georgea Busha starejšega, ki je bil (41.) ameriški predsednik pred sinom - med njuna mandata se je "vrinil" le Bill Clinton. Prav na ta portret, iz katerega, tako upa, sije očetova "nežna duša", je George mlajši najbolj ponosen.

To je prva javna razstava Bushevih slikarskih del (lani, ko so na dan pricurljala njegova zasebna elektronska sporočila, smo sicer videli nekaj njegovih zgodnjih umetnin, na katerih je upodobil štirinožne ljubljence, ustvaril pa je tudi dva avtoportreta - na enem leži v kopalni kadi), ki pa priznava, da se mora še veliko naučiti. V pogovoru s svojo hčerko Jenno Bush Hager, sodelavko NBC-jeve oddaje Today, je povedal: "Nisem najboljši umetnik. A veliko slikam in želim se izboljšati."

Kritiki mu niso ravno naklonjeni, a mu slabe ocene ne pridejo do živega, slika redno in po več ur ob poslušanju glasbe, pred kratkim si je uredil nov atelje. Najpomembneje zanj pa je, da uživa podporo družine in prijateljev.

V galeriji si oglejte nekaj portretov s podpisom Busha ml. Ali prepoznate njegove kolege državnike?