"Vitomil Zupan je videl človeka v različnih plasteh in zato so njegovi romani nekaterim nerazumljivi. V resnici pa njegova dela zahtevajo le malo več poglabljanja, pisatelju je treba prisluhniti in ob tem pogledati tudi vase. Potem je mogoča celo identifikacija," je zapisala avtorica razstave Ifigenija Simonović. Foto: Arhiv RTV SLO
Potem ko so se v Mladinski knjigi stoletnici Zupanovega rojstva poklonili z albumom Vitomil Zupan: Važno je priti na grič, ki prinaša literatovo biografijo, novele, intervjuje, 300 fotografij ter pričevanja in raziskovanja več kot 20 avtorjev, v NUK-u odpirajo še razstavo, ki bo predstavila Zupanovo vsestransko ustvarjalnost. Foto: NUK

Razstavo Način biti bodo v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) odprli drevi ob 19. uri. Pri pripravi se je avtorica razstave Ifigenija Simonović oprla na zapuščino, ki jo hrani rokopisni oddelek NUK. Gre za obsežno gradivo, ki ga je bilo mogoče predstaviti le v fragmentih.
Razstava v počastitev 100. obletnice rojstva Vitomila Zupana je razstava o vitalnosti, o vztrajnosti, o premočrtnosti, o upanju, o načinu biti, ki je nenehen upor zoper smrt, so zapisali v NUK-u.
Likovno ustvarjanje in obdobje zapora
Na razstavi naj bi prišla najbolj do izraza Zupanova vsestranska ustvarjalnost, med drugim tudi njegovo likovno ustvarjanje.
Precejšnji del razstave pa je posvečen pisatelju zaporniku. V zaporih je Zupan med letoma 1948 in 1954 napisal 25 pesniških zbirk, dva romana za otroke in večino teoretičnih spisov. Na razstavi bo mogoče videti tudi njegove rokopise iz zapora.
Osebje v zaporih v Mariboru je za razstavo posodilo tri izjemne predmete: posteljo, kiblo in vrata samice. Ti predmeti bodo še posebej nazorno prikazali krutost režima, ki je množicam dovolil in dal vse, posameznikom pa jemal svobodo, jim zapiral vrata, jih poniževal in na vse mogoče načine onemogočal njihovo delo, so zapisali v NUK-u.
Zupanovo stoletnico bo v prihodnjih dneh zaznamovalo več dogodkov, na 1. programu Radiu Slovenija pa lahko v soboto ob 23.05 v Literarnem nokturnu prisluhnete pesmim in zapiskom iz njegove zapuščine.

Sto let Vitomila Zupana, enfant terribla slovenske književnosti
Sto let Vitomila Zupana, enfant terribla slovenske književnosti