Moby bo svoje fotografije, ki prikazujejo samotno plat življenja glasbenikov na turneji, predstavil junija v berlinski galeriji Sevenstar. Foto: Sunny Khalsa
Moby bo svoje fotografije, ki prikazujejo samotno plat življenja glasbenikov na turneji, predstavil junija v berlinski galeriji Sevenstar. Foto: Sunny Khalsa
Moby je o svojih fotografijah povedal: "Eden od mojih ciljev pri fotografiranju je, da oobičajno predstavim kot nenavadno in nenavadno kot običajno."
Moby je o svojih fotografijah povedal: "Eden od mojih ciljev pri fotografiranju je, da oobičajno predstavim kot nenavadno in nenavadno kot običajno." Foto: Moby

Ob izidu novega albuma Destroyed je namreč petinštiridesetletni Moby izdal tudi istoimensko knjigo fotografij, ki jih bo 2. junija predstavil v galeriji Sevenstar v središču Berlina. V objektiv fotoparata je lovil mnogokrat osamljene trenutke iz svojega življenja na turnejah, v hotelskih sobah, na letališčih in v zaodrju.

Terapija z zmerjanjem
Moby s pravim imenom Richard Melville Hall je na newyorški univerzi študiral film in fotografijo, a se je za izdajo knjige fotografij in razstavo odločil šele na prigovarjanje prijateljev. “Eden izmed razlogov, da izdajam plošče in knjige, je to, da se nanje ljudje odzivajo in zato lahko svoje delo vidim bolj jasno. To je zame način terapije. Včasih gre za terapijo z zmerjanjem,” je o svojem delu povedal Moby, ki bo glavna zvezda festivala Mars nastopil na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer bodo nastopile še skupine TBF, Darkwood Dub, Rotor in zmagovalec predizbora Glasba z drugega planeta, skupina Arhibald Arhibaldovich.

Za Mobyja je bil v glasbenem smislu prelomen njegov album Play iz leta 1999, ki se najprej ni najbolje prodajal, zato je zdaj eden najbolj znanih ustvarjalcev elektronske glasbe pesmi ponudil za uporabo v oglasih, filmih in TV-oddajah. V letu dni je število prodanih albumov preseglo število 10 milijonov. Takrat je glasbenik začel tudi življenje, ki bi ga bolj pripisali rockovskim zvezdnikom. “Pil in pil sem do treh zjutraj, potem pa še vzel vse, kar so dali pred mene. Včasih sem bil kar razočaran, če so mi ponudili kakšno ‘običajno’ mamilo,” se divjega obdobja kariere spominja Moby. V zadnjih letih se je alkohola in mamil s terapijo odvadil in začel bolj umirjeno.

Zdravilni vpliv glasbe na možgane
Kadar Moby ne snema glasbe ali fotografira, se ukvarja tudi z drugimi dejavnostmi. Demokratskemu predsedniškemu kandidatu Johnu Kerryju je pred leti pomagal pri kampanji, občasno delal v lastni restavraciji in čajnici TeaNY, snemal filme ali se zavzemal za pravice živali.

Nekoč je glasbenik povedal, da je pri devetnajstih letih poskusil mamilo LSD in od takrat trpi za napadi panike, zato skuša pomagati ljudem s podobnimi motnjami. Zdravilo bodo morda našli celo v neprofitni organizaciji IMNF, kjer znanstveno raziskujejo zdravilni vpliv glasbe na možgane, Moby pa je eden izmed vodilnih članov tega inštituta.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekatere fotografije iz Mobyjeve knjige Destroyed.