Človeške zgodbe brez figur ljudi. Foto: Cankarjev dom
Človeške zgodbe brez figur ljudi. Foto: Cankarjev dom
New York
Ali Arif Ersen se je ustavil v New Yorku, Havani in Buenos Airesu. Foto: EPA
Razstava Tres Americas

Utrinke iz urbanih okolij je mogoče spremljati na razstavi, ki jo je fotograf poimenoval Tres Americas, v Mali galeriji Cankarjevega doma pa so jo odprli v okviru programa Umetnost Turčije. Tokratno postavitev je Cankarjev dom postavil v sodelovanju z galerijo Reasurans Sanat Galerisi iz Carigrada, odprtja pa se bo udeležila tudi njegova direktorica Amelie Edgu.

S filtrom črno-bele fotografije
Ersenove fotografije močno izžarevajo človeške zgodbe, čeprav fotograf vanje ne umešča podob ljudi. Navsezadnje gre na fotografijah za izražanje sobivanja ljudi z mesti. Pri tem se fotograf poslužuje črno-bele tehnike, ki po njegovem mnenju le filtrira tisto, kar izkusimo, kar se zanesljivo in konkretno dogaja. "To preneseš na gledalce s tako izbiro in jim dopustiš, da si ustvarijo svojo razlago. Črno-bele fotografije so izredno močne za izpovedovanje osebnega mnenja", je v nekem intervjuju še pojasnil Ersen.

Mesta preteklosti in sedanjosti
Avtorjevo zanimanje za urbane prostore je pokazal že projekt The City of Hotels, ki je bil razstavljen med letoma 1996 in 1998. Na delih z zadnje razstave iz tega niza je Ersen svojo ljubezen do fotografije prenesel v slikarstvo, potem pa se je prednostno posvetil fotografski umetnosti. Razstava Tres Americas izraža osrednjo temo tega potovanja. Izbrane fotografije mest, ki živijo v preteklosti in sedanjosti, pa jasno pripovedujejo o tem, da je novi svet bil in še danes ostaja iluzija.

Ali Arif Ersen, ki se je rodil leta 1958 v Carigradu, je na tamkajšnji Akademiji za likovno umetnost leta 1985 diplomiral iz slikarstva. Po končanem študiju se je posvečal slikarstvu, konec 90. let pa se je začel vse bolj izražati tudi skozi fotografijo. Njegova dela je bilo mogoče spremljati na številnih razstavah; v Carigradu, Ankari in drugod.

Razstava Tres Americas