Groharjeva Žetev Foto: Galerija Hrest
Groharjeva Žetev Foto: Galerija Hrest
Grabljica Matije Jame

Pripravili so razstavo Barva, svetloba, vživljanje - slovenski impresionisti iz javnih zbirk. V galeriji Hrest pa so ob muzejski noči odprli razstavo, na kateri si je mogoče ogledati dela Jakopiča, Groharja, Jame in Sternena, ki so v lasti zasebnih zbirateljev. Z razstavo v Narodni galeriji, ki jo je postavil Andrej Smrekar, se želijo pokloniti spominu na slikarja Antona Ažbeta, čigar učenci so bili začetniki impresionizma pri nas. Od Ažbetove smrti letos mineva sto let.

Slovenec, pri katerem se je učil Kandinski
Anton Ažbe, čigar najbolj znana slika nastopa v reklami za eno izmed vrst kave, je bil pomemben predvsem kot likovni pedagog. V njegovi šoli v Münchnu so se učili nekateri pomembni modernistični slikarji, kot so Vasilij Kandinski, Aleksei von Jawlensky in Hans Hoffman. Njegova pedagoška vrlina je bilo spodbujanje učencev, da razvijejo svoja osebna nagnjenja, kar je omogočilo razvoj impresionizma v Sloveniji. Pri njem so se izmed Slovencev učili Rihard Jakopič, Ivan Grohar, Matija Jama in Matej Sternen. Ob njihovih delih bodo v Narodni galeriji do septembra na ogled še slike Ferda Vesela in Ivane Kobilca, skupaj pa si bo mogoče ogledati 89 umetnin iz javnih in zasebnih zbirk.

V galeriji Hrest razstava le dva tedna
Kdor si bo zaželel ogledati dela, razstavljena v galeriji Hrest, pa bo moral precej bolj pohiteti, saj bo razstava odprta le dva tedna, nato pa se bodo slike Jakopiča, Groharja, Jame in Sternena vrnile k svojim lastnikom v zasebne zbirke. Prav ob tem se tudi odpirajo vprašanja o nakupovanju, prodaji, zbiranju, proučevanju, publiciranju in razstavljanju umetnin, njihovi ceni in pristnosti, s katerimi se srečujejo tudi zasebni zbiratelji.

Med najdražjimi slovenskimi slikami
Slike slovenskih impresionistov dosegajo na trgu najvišje cene, saj jih je malo, poleg tega pa so zelo kvalitetne. Poleg tega se zdi, da jim ljubitelji pripisujejo prestižni pomen, je pojasnil Emil Šarkanj iz galerije Hrest.