Gianpietro Carlesso bo razstavljal na Ljubljanskem gradu. Foto: Mestna Galerija Ljubljana
Gianpietro Carlesso bo razstavljal na Ljubljanskem gradu. Foto: Mestna Galerija Ljubljana
Aleksandra Gruden in Nataša Skušek bosta izvedli So-očenje. Foto: RTV SLO
Nov izdelek Klavdija Tutte. Foto: Obalne galerije

Pobuda za akcijo je prišla iz Mednarodnega grafičnega likovnega centra, ki je želel muzeje, galerije in razstavišča približati občinstvu tudi kot prostore sproščenega preživljanja prostega časa. Do sobote opolnoči se je bilo mogoče udeležiti brezplačnih vodenj, delavnic in odprtja razstav. V Narodni galeriji so odprli razstavo o slovenskih impresionistih, na Ljubljanskem gradu pa razstavo kiparja Gianpietra Carlessa.

Sejem za ljubitelje fotografije
Najbolj pestro je bilo dogajanje v prestolnici, kjer so se akciji med drugim pridružili tudi galerija Fotografija, Arhitekturni muzej Ljubljana, Cankarjev dom, Moderna galerija Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenski etnografski muzej in Prirodoslovni muzej Slovenije. Ljubitelji fotografije so na svoj račun prišli na Petkovškovem nabrežju, kjer so čez dan pripravili sejem fotografske opreme in literature, Stane Kočar je vodil delavnico o cianotipiji, na ogled pa je bila tudi razstava starih fotografskih aparatov iz zbirke Oskarja Karla Dolenca.

V Poletno muzejsko noč se je vključil tudi KUD Franceta Prešerna, kjer sta Aleksandra Gruden in Nataša Skušek izvedli performans So-očenje, v katerem se sprašujeta o identiteti ženske in moškega v klasičnem vidiku in skozi pogled današnjega človeka.

Da bodo tudi najmlajši vzljubili umetnost
Za najmlajše so se najbolj potrudili v Mestnem muzeju, kjer je potekal Arheopeskovnik, v Moderni in Narodni galeriji, kjer so tudi za njihove starše potekale različne delavnice, v Narodnem muzeju so pripravili popestritev z Arheozabavo na temo vaške situle, v Prirodoslovnem muzeju pa sklop predavanj o vesolju ter organizirajo opazovanje Sonca, Lune ter Jupitra in njegovih lun. Javne razprave o stanju v kulturi in kulturni politiki se je bilo mogoče udeležiti v Grubarjevi kiparski galeriji, kjer so priredili tudi kiparske delavnice pod vodstvom Jiržija Kočice in koncert pihalnega orkestra Vevče.

Nove razstave na Obali
Prvič letos so se akciji pridružili tudi Kamnik, Koper, Piran in Izola, skupno pa je svoja vrata odprlo 42 ustanov. Mira Ličen Krmpotič in Klavdij Tutta sta razstavljala v galeriji Hermana Pečariča v Piranu, kjer je bilo tudi odprtje razstave društva Anbot. Izolsko galerijo Insula je zasedel Zvest Appolonio, Manzziolijeva palača pa gosti prvi del razstave Ars Foroiulana. V Kopru je v galeriji Sqart svoj prostor dobila razstava Ljerke Kovač, v galeriji Zapor je gostovala Nataša Tajnik, v galeriji Meduza pa so odprli razstavo Lynn Umlauf in Majde Skrinar. Ob tem so galerije in muzeji pripravili še različne delavnice in vodenja.

Ta so potekala tudi v Kamniku, kjer je bil na sporedu še koncert Big Banda RTV Slovenija z Alenko Godec in Evo Hren.