Skupinski portret skupine Laibach iz Pjongjanga Foto: Demiurg
Skupinski portret skupine Laibach iz Pjongjanga Foto: Demiurg
Morten Traavik
Koncert so Laibach izvedli ob 70. obletnici severnokorejskega dneva osvoboditve, o gostovanju pa je nastal tudi dokumentarec Dan osvoboditve v režiji Mortena Traavika (na fotografiji) in Ugisa Olteja. Foto: MMC RTV / Miloš Ojdanić

Na ogled bo do 10. avgusta, nato pa jo bodo 6. septembra, dan pred koncertom zasedbe v Križankah, odprli še v ljubljanskem Photonu.

Prva zahodna glasbena skupina v Severni Koreji
Skupina Laibach je avgusta leta 2015 odpotovala v Severno Korejo in postala prva zahodna glasbena skupina, ki je tam nastopila. Koncert so Laibach izvedli ob 70. obletnici severnokorejskega dneva osvoboditve, o gostovanju pa je nastal tudi dokumentarec Dan osvoboditve v režiji Mortena Traavika in Ugisa Olteja.

Dokumentarec, ki so ga premierno predvajali na začetku lanskega leta, ponuja vpogled v dogajanje med obiskom in razkriva, koliko truda so morali glasbeniki in ekipa vložiti za izvedbo koncerta v Pjongjangu. Člani skupine so Traaviku in ekipi pri filmu pustili popolnoma proste roke, režiser pa je film označil kot resnicoljuben.

Preberite še intervju z Mortenom Traavikom: "Izguba popkulturne nedolžnosti z Laibach je brutalna izkušnja"

Skupaj z Lvovskim filharmoničnim orkestrom
Med turnejo skupine Laibach in snemanjem filma je nastalo precej dokumentarnih in izvirnih avtorskih fotografij, ki jih sedaj javnosti predstavljajo v dunajskem Photonu. Po napovedi lastnika dunajskega in ljubljanskega Photona Dejana Sluge pa bodo med 6. septembrom in 16. oktobrom na ogled tudi v Ljubljani. Dan po odprtju razstave bodo Laibach nastopili v Križankah z ukrajinskim Lvovskim filharmoničnim orkestrom.

A te dokumentarne in umetniške fotografije, ki so jih posneli Daniel Miller, Jorund Foreland Pedersen, Jean Valnoir in Jure Tepina, niso edine razstavljene fotografije. Na ogled so tudi številne podobe iz vsakdanjega življenja Severne Koreje vztrajnih fotografov, ki so uspeli v zadnjih letih pridobiti dovoljenja za vstop in fotografiranje v tej skrajno zaprti državi. To so Matjaž Tančič iz Slovenije, Nathalie Daoust iz Kanade in Martin von den Driesch iz Nemčije.

Prepovedano vse, kar ni izrecno dovoljeno
Severna Koreja je še danes težko dostopna, zlasti pa je v tej deželi izjemno težko fotografirati, saj je dovoljenje potrebno za tako rekoč vsak posnetek. Tam je po besedah člana skupine Laibach Janija Novaka, kot je povedal za današnjo izdajo Dela, prepovedano vse, kar ni izrecno dovoljeno, ter da ni mogoče hoditi povsod in snemati kar koli.

V Severni Koreji budno spremljajo gibanje in ravnanje tujcev, ki sicer pridobijo turistični vizum, vendar mora biti vsakršno snemanje vnaprej dogovorjeno. Laibach pa ne bi bili Laibach, če bi se teh pravil striktno držali, na spletni strani na razstavo vabi ljubljanski Photon.