Miha Hančič, ki pripada mlajši generaciji striparjev, je znan pod umetniškim imenom miha ha. Foto: Stripolis
Miha Hančič, ki pripada mlajši generaciji striparjev, je znan pod umetniškim imenom miha ha. Foto: Stripolis

Hančičevi stripi subtilno razkrivajo njegov domišljijski in miselni svet, za njegovo delo je prav tako značilna osredotočenost na občutja, ki jih skozi zgodbo poskuša vzbuditi tudi v bralcu. Sam pravi, da so mu od likovnih smeri najbliže risanje, linije in sivine ter tudi slikanje z akvareli.

O duhcih in ljudeh
Lani je pri Stripburgerju izšel njegov minialbum Milda, ki pripoveduje zgodbo deklice, ki se izgubi v temačnem, vendar tudi zanimivem gozdu. Tam spozna malega gozdnega duhca, s katerim se spoprijatelji, in v njegovi družbi se nameni najti pot iz gozda. Duhec jo privede do velikega gozdnega nadduha, ki bo Mildi pomagal najti pot domov …

Na predzadnjem uradnem Trnfestu pa je Hančič razstavljal s črno barvico zrisane table stripa Obisk, ki je izšel v fotokopirni samozaložbi. Dogajanje je postavljeno v svet dobrovoljnih gozdnih duhov in njihovih človeških sosedov; ker pa avtor svoj navdih črpa iz okolice, je Kamnik postal tudi del stripa Obisk.

Miha Hančič je ilustrator, likovni pedagog in skejter. S stripovsko knjižico Obisk je diplomiral na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Stripe objavlja v Stripburgerju, v reviji Spika in v reviji študentov računalništva in informatike. Sodeluje pri različnih razstavnih projektih: Poslednja vžigalica latvijske stripovske revije Kuš!, Naslednji k tabli

Do aktualne razstave v Pritličju je samostojno razstavljal na Trnfestu v okviru projekta Poletje v stripu!, v MC-ju Kotlovnica v Kamniku in Lični hiši v Ajdovščini, dve njegovi deli sta bili uvrščeni na predzadnjo izdajo Bienala slovenske ilustracije, objavlja pa tudi v tržaški reviji Galeb.

Odprtje pregledne razstave stripov Mihe Hančiča v Striparni v kulturnem centru Pritličje bo drevi ob 21. uri.