Prava Runotova Volna - Lisica, 2016. Foto: KUD Trivia/Nada Žgank
Prava Runotova Volna - Lisica, 2016. Foto: KUD Trivia/Nada Žgank
Pogrinjek
Prava Runotova Volna - Pogrinjek, 2016. Foto: KUD Trivia/Nada Žgank

Marija Mojca Pungerčar se predstavlja z izborom tekstilnih izdelkov iz pasje in mačje dlake in nekaterimi drugimi ročnimi deli. Na kozjanski razstavi, ki je nastala s pomočjo Kulturno-umetniškega društva Trivia, bodo na ogled izdelki, kot so lisica, tangice in rožni venec iz pasje in mačje dlake.

Ob navedenih izdelkih bodo na ogled še gobelini in druga dela iz projektov Socialdress – Socialna obleka (2006–2015), Prava Runotova Volna (2016) in Predvideno je prehodno obdobje (2017). Razstavljena bodo še dela, ki niso bila ukradena iz Galerije Alkatraz, kjer je leta 2013 razstavljala tekstilne izdelke za dom in gospodinjstvo z izvezenimi vstajniškimi slogani. Neznanci so takrat iz galerije ukradli večino razstavljenih del.

Delavnici ustvarjanja s pasjo in mačjo dlako
Razstavo bosta pospremili tudi delavnici, na katerih bodo lahko udeleženci ustvarjali s pasjo in mačjo dlako in se tako bolje povezali z domačimi živalmi. Otroci v spremstvu odraslih bodo lahko izdelali kolaže z dodatkom pasje in mačje dlake, mladostniki in odrasli pa se preizkusili v filcanju pasje in mačje dlake.

Udeleženci delavnic bodo lahko uporabili dlako svojih hišnih ljubljencev, izčesano z glavnikom ali krtačo, ali pa tisto, ki jo bo priskrbela Pungerčarjeva.

Oblačila po meri za ljubljanske spomenike
Marija Mojca Pungerčar se s prepletanjem pristopov, postopkov in materialov tekstilne tradicije in sodobne umetnosti ukvarja že desetletja. Svojo umetniško pot je začela v 80. letih kot članica skupine Linije sile, je še zapisano na spletni strani KUD Trivia.

Umetnica je leta 1987 oblekla 16 kipov, javnih ljubljanskih spomenikov, med njimi tudi spomenik Borisa Kidriča. Nova oblačila, ki jih je sešila po njihovih merah, jim je nadela brez dovoljenja pristojnih služb. Leta 2003 je fotografirala in popisala vse zaprte slovenske tekstilne tovarne in leta 2007 izdala glasbeno zloženko Mojca poje slovenske šiviljske, tkalske in predilske, ki jo je ustvarila skupaj z Borutom Savskim. Leta 1989 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 2001 magistrirala iz novih žanrov na San Francisco Art Institutu v Kaliforniji.

Razstavo Projekt Bister graben bodo v soteski Bister graben v Kozjanskem parku odprli danes ob 16. uri, na ogled pa bo do 29. avgusta.