Marina Abramović, ki živi in dela v New Yorku, se je rodila 30. novembra 1946 v Beogradu in je s svojim delom preoblikovala performativno umetnost. Foto: Kino Šiška
Marina Abramović, ki živi in dela v New Yorku, se je rodila 30. novembra 1946 v Beogradu in je s svojim delom preoblikovala performativno umetnost. Foto: Kino Šiška

Napad na drzno umetnico, ki je s svojim delom na novo definirala performativno umetnost, se je zgodil v palači Strozzi v Firencah, poroča spletna publikacija The Art Newspaper. Posnetek napada si lahko ogledate spodaj.

Umetnica napadalca ne bo ovadila
V nedeljo je po otvoritvi razstave Marina Abramović: Čistilka, ki bo odprta do 20. januarja, 51-letni češki amaterski umetnik v muzejski stavbi palače Strozzi umetnico udaril po glavi z uokvirjeno sliko, na kateri pa na srečo ni bilo varovalnega stekla. Policija je povedala, da je bil moški zaradi podobnih dejanj že aretiran.

Abramovićeva pa je napovedala, da svojega napadalca ne bo ovadila. Njegovega imena policija še ni razkrila, je pa umetnici menda rekel, da je to "moral storiti za svojo umetnost", so citirali na spletnem portalu Hyperallergic. "Nasilje proti drugim ne ustvarja umetnosti. Tudi sama sem bila nekoč mlada, neznana umetnica, pa nisem zato nikogar poškodovala. V svojem delu sem vedno tvegala le svoje življenje," je še dodala napadena.

Hitro, kot smrt sama
Italijanskim medijem je slovita performerka razložila, da se je napadalcu nasmehnila, ko se ji je približal med njenim odhodom iz palače. Tam je bila, ker je delila avtograme in podpisovala svojo knjigo oboževalcem. Mislila je, da je napadalec eden izmed teh in da ji želi pokloniti "zelo popačen portret", ki ga je imel s seboj. "V milistotinki sekunde sem zagledala, da se je njegov obraz spremenil, postal je napadalen, nadme je planil zelo hitro in s silo." K temu je dodala še, da "se nevarnost vedno zgodi hitro, kot sama smrt." Kljub šokantnemu dejanju Marina Abramović ni bila poškodovana.

Srečanje z napadalcem
V muzeju so zapisali, da so bili varnostniki ves čas prisotni ter da so položaj uredili "naglo in brez incidentov". Arturo Galansino, direktor muzeja in kurator razstave, je izrazil žalost, da je tako pomembna razstava v Italiji omadeževana zaradi dejanj posameznika. Obenem je poudaril svoje spoštovanje do umetnice, ki je takoj po dogodku zaprosila za srečanje s svojim napadalcem, da bi njegova dejanja lahko bolje razumela. Zatem so na muzejskem Instagramu objavili fotografijo kuratorja in umetnice z nadpisom: "Vse je v redu".

Umetnica je prisotna
Marina Abramović, ki živi in dela v New Yorku, se je rodila 30. novembra 1946 v Beogradu in je s svojim delom preoblikovala performativno umetnost. Od leta 1965 je študirala na Akademiji likovnih umetnosti v Beogradu, podiplomski študij pa je nadaljevala na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu.

Med pomembnejšimi etapami v življenju Marine Abramović je retrospektiva njenih del v muzeju moderne umetnosti (MoMa) v New Yorku leta 2010, v okviru katere je 736 ur in pol izvajala performans Umetnica je prisotna (The Artist is Present). V tišini je sedela na stolu in na drugi strani mize le z očesnim stikom komunicirala z obiskovalci, bilo jih je kar 750.000.

O njenem delu je bil posnet tudi film z naslovom The Artist is Present, ki sta ga režirala Matthew Akers in Jeff Dupre.

View this post on Instagram

Stiamo bene! Everything is fine! Il direttore della Fondazione Palazzo Strozzi Arturo Galansino, curatore della mostra “Marina Abramović. The Cleaner”, in corso a Palazzo Strozzi a Firenze (fino al 20 gennaio 2019), esprime il suo sentito dispiacere per l’aggressione subita dall’artista nel cortile di Palazzo Strozzi in data odierna. L’episodio si è verificato subito dopo la conclusione di un altro appuntamento di grande successo di pubblico per la firma del suo nuovo libro di interviste “Marina Abramovic Interviews 1976-2018”, evento che ha concluso una trionfale settimana di eventi con l’artista a Firenze, culminata nella conferenza pubblica al Teatro del Maggio Musciale Fiorentino a cui hanno partecipato oltre 1.500 persone. Marina Abramović sta bene e non ha subito alcun danno fisico. Dopo le verifiche con le forze dell’ordine ha lasciato Palazzo Strozzi con serenità. Subito dopo l’accaduto ha voluto incontrare l’aggressore per un confronto diretto sulle ragioni di questa azione.

A post shared by Palazzo Strozzi (@palazzostrozzi) on Sep 23, 2018 at 6:38am PDT