V sklopu 22. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti 2016 bo na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor na ogled umetniški projekt Tekstom(l)at, avtorjev Line Rica in Boštjana Čadeža. Foto: Lina Rica/MFRU+Kiblix
V sklopu 22. Mednarodnega festivala računalniške umetnosti 2016 bo na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor na ogled umetniški projekt Tekstom(l)at, avtorjev Line Rica in Boštjana Čadeža. Foto: Lina Rica/MFRU+Kiblix
Maribor
Cilj festivalske platforme MFRU in Kiblix je Maribor preobraziti v središče in vozlišče računalniške in intermedijske umetnosti v regiji. Foto: BoBo

Od 9. do 15. novembra MFRU že 22. leto poteka v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in kot nekaj prejšnjih let ga bodo tudi letos izvedli v sodelovanju s festivalom Kiblix, ki ga organizira KID Kibla.

Postopno grajenje zaupanja skozi leta
Združena festivalska platforma Zaupanje.1 želi nadaljevati vzpostavljanje in razvoj lokalnega, mestnega zaupanja do festivala, do platforme in tudi med samimi Mariborčani. Do leta 2018 pa želijo izgraditi in vzpostaviti Mariborsko intermedijsko platformo (MIP), ki bo delovala vse leto in tako končno nadgradila oba festivala, MFRU in Kiblix, ter tako samo dogajanje na tem polju raziskovanja umetnosti, uporabe in nadgradnje tehnologije ter razumevanja štajerske prestolnice.

V letu 2017 tako načrtujejo Zaupanje.2 ter nadaljevanje gradnje iz temeljev nacionalnega intermedijskega in interdisciplinarnega zaupanja. V letu 2018 si torej lahko obetamo Zaupanje.3 in še močnejše, natančnejše in bolje artikulirano mednarodno povezovanje.

22 lokacij za 22 let
Organizatorji med letošnjimi vrhunci izpostavljajo vzpostavitev Ambasade Tonspur, ki bo s trajno tehnično konstalacijo, ki omogoča menjavanje zvočnih kompozicij, intermedijsko nadgradila podhod Rotovž na Glavnem trgu. Dogajanje bo potekalo na kar 22 lokacijah po mestu - med drugim v Kibla Portalu (tam je že od začetka oktobra na ogled velika mednarodna razstava na temo migracij MIG 21), Društvu likovnih umetnikov Maribor, Galeriji Fotostolp, GT22 in tudi v več izobraževalnih institucijah.

Natančen razpored dogodkov si lahko pogledate na tej povezavi.


Pretekli in aktualni gostje

V preteklosti je MFRU gostil številne pionirje in vodilne ustvarjalce računalniške umetnosti, kot so Miha Kralj, Edvard Zajec in Vuk Čosić med domačimi avtorji ter Stelarca, Timothyja Druckreyja, Chica MacMurtria in Petra Weibla med bolj znanimi tujimi avtorji.

Festivalska platforma pa letos med drugim gosti švicarski kolektiv Schweizerische Gesellschaft für Mechatronische Kunst (SGMK), ki bo poskrbel za izvedbo delavnic v izobraževalnih institucijah. Med umetniki najdemo še imena, kot so med drugim Aleksandra Domanović, Slavko Tihec, Boštjan Čadež, Lina Rica, Vlado Repnik, Martin Reiche, Miha Presker, Marko Ornik, Ida Hiršenfelder, Maja Smrekar, Cameron Bobro, Mina Fina in Toni Soprano.

Galerija Media Nox je prizorišče, kjer se bo drevi ob 18. uri začelo dogajanje in kjer bo med drugim na ogled inštalacija estonskega umetnika Tima Tootsa, tudi nagrajenca linškega festivala Ars Electronica. Organizatorji po odprtju vabijo na sprehod po bližnjih lokacijah festivala, med katerimi so Centralna postaja, K18, pasaža med Glavnim in Rotovškim trgom in še nekaj drugih.

Festivalska platforma MFRU
Festivalska platforma MFRU