Kulturna ministrica Françoise Nyssen je do zdaj neznano delo francoskih umetnikov iz 17. stoletja proglasila kot zelo pomembno za francosko kulturno dediščino. Foto: EPA
Kulturna ministrica Françoise Nyssen je do zdaj neznano delo francoskih umetnikov iz 17. stoletja proglasila kot zelo pomembno za francosko kulturno dediščino. Foto: EPA

Na dražbi v dvorcu Artigny v dolini reke Loare je bila v središču francoska slika bratov Le Nain, ki predstavlja svetlolaso dete – Jezusa, medtem ko meditira pred svetim križem. Ugibajo, da je bila naslikana v 17. stoletju, po rojstvu Ludvika XIV., poroča RFI (Radio France Internationale).

Dragoceno mamino darilo
Slikarsko delo sta odkrila Philippe Rouillac in njegov sin Aymeric v hiši 70-letne ženske. Ta jo je dobila v dar od svoje mame, ki je bila vnukinja zbiralca in kapitana Henrija Loreta (1862–1950).

Kulturna ministrica Françoise Nyssen je do zdaj neznano delo proglasila kot zelo pomembno za francosko kulturno dediščino.

Cesarjeva steklenička z budističnimi simboli
Isti dan so na dražbi prodali redko steklenico iz porcelana, ki je pripadala kitajskemu cesarju Čjanlongu (1736–1795), zavzetemu zbiralcu umetnin in najvplivnejšemu človeku svojega časa. Umetniško delo krasi osem budističnih simbolov, vrisanih znotraj stiliziranih cvetov lokvanja.

Na dražbi, ki je trajala le približno deset minut, je Francozinja s ponujenimi petimi milijoni evrov prekosila 17 kitajskih kupcev, kar je bilo več kot desetkrat več od začetne cene. Njen nakup je bil označen za "legendarnega in zgodovinskega".

Strokovnjakinja za azijsko umetnost Alice Jossaume je ob tem povedala, da je bila steklenička ena izmed le dveh še obstoječih, ki sta pripadali cesarju Čjanlongu. Drugo so prodali za skoraj dva milijona evrov leta 2016.