Namestnik ruskega ministra za kulturo Vladimir Aristarhov je na novinarski konferenci v galeriji povedal, da pričakujejo, da bo moški dobil
Namestnik ruskega ministra za kulturo Vladimir Aristarhov je na novinarski konferenci v galeriji povedal, da pričakujejo, da bo moški dobil "najstrožjo mogočo kazen". Foto: EPA
Direktorica galerije Tretjakov Zelfira Tregulova je povedala, da bi kot odmev na dogodke radi odprli razpravo o zaostrovanju kazni za vandalizem v umetnosti. Foto: EPA
Igor Podporin, ki ga je policija aretirala, je s kovinsko palico razbil steklo, ki prekriva sliko, na kateri je Ilja Repin (1844-1930) upodobil ruskega carja iz 16. stoletja pri umoru svojega sina. Foto: EPA

37-letnega Igorja Podporina je policija aretirala, potem ko je s kovinsko palico razbil steklo, ki prekriva sliko, na kateri je Ilja Repin (1844–1930) upodobil ruskega carja iz 16. stoletja pri umoru svojega sina leta 1581.

Umetnino je vandalski muzejski obiskovalec poškodoval na treh mestih.

"Najstrožja mogoča kazen"
Namestnik ruskega ministra za kulturo Vladimir Aristarhov je na novinarski konferenci v galeriji povedal, da pričakujejo, da bo moški dobil "najstrožjo mogočo kazen". Po trenutni zakonodaji mu grozi do tri leta zapora, kar pa po njegovem mnenju "ni nič v primerjavi z vrednostjo slike".

Vandalizem iz "zgodovinskih razlogov"
Po poročanju državnih medijev je moški sliko poškodoval iz "zgodovinskih razlogov", ob razbijanju stekla naj bi po pričevanju sodelavke muzeja zakričal, da Ivan Grozni ni ubil svojega sina.

Pozneje pa je na policijskem zaslišanju rekel, da je to storil pod vplivom alkohola, potem ko je spil 100 gramov vodke v muzejski kavarni.

Direktorica galerije Tretjakov Zelfira Tregulova je kot odmev na dogodke povedala, da bi radi odprli razpravo o zaostrovanju kazni za vandalizem v umetnosti. Povedala je tudi, da razmišljajo o ukinitvi prodaje alkohola v muzejski kavarni, so zapisali na Guardianu.

Tregulova je poškodovanje slike Ivana Groznega označila za tragedijo, ki orisuje, da družbi vlada nasilje, in izrazila strah, da Rusi vse manj razlikujejo med tem, kaj je umetniško delo in kaj so zgodovinska dejstva. Nerazlikovanje po njenem mnenju pomeni, da je vsako umetniško delo lahko žrtev takšnega dejanja.

Slika ni bila poškodovana prvič
V galeriji so prikazali fotografije poškodovane slike, ki so jo umaknili iz Repinove sobe, v kateri je bila razstavljena. Sicer pa slika ni bila poškodovana prvič. Leta 1913 jo je moški preluknjal z nožem in pri tem na treh mestih poškodoval platno. Pri njeni restavraciji je sodeloval umetnik Repin, ki je bil tedaj še živ. Po tem dogodku so sliko zaščitili s steklom.

Ivan Grozni je Rusijo vodil od leta 1547 do leta 1583
Sicer pa ruski državni uradniki lobirajo za rehabilitacijo Ivana Groznega, ki je Rusijo vodil od leta 1547 do leta 1583. Grozni je dobil svoj vzdevek zaradi nasilne politike, ki je vključevala ustanovitev tajne policije, ki je širila nasilje in usmrtila na tisoče ljudi.

Oktobra 2016 mu je Rusija posvetila spomenik v mestu Orjol, približno 335 kilometrov južno od Moskve.