Foto:
Foto:
Vereonesejeva slika Svatba v Kani si bo delila vitrino z Mono Lizo.

Z zdajšnjega razstavnega mesta v Rožnati dvorani pariškega Louvra bodo platno prenesli v vitrino v Dvorano držav, ki so jo restavratorji prenavljali kar 4 leta. Dela so potekala pod nadzorom arhitekta Lorenza Piquerasa, ki bo v vitrino poleg Mone Lize postavil še Veronesejevo sliko Svatba v Kani.

Odložite obisk Louvra
Zaradi selitve bodo kustosi Louvra Mona Lizo za dva dni umaknili v skladišče, tako da njen ogled med 4. in 6. aprilom ne bo možen. To bo prvič po letu 1974, da si obiskovalci Louvra ne bodo mogli ogledati skrivnostne dame z nasmeškom.

Občutljiva slika
Morda nekoliko presenetljivo je sredstva za restavratorska dela v Louvru prispevala japonska televizijska postaja NTN. Za varnost Mone Lize bo resnično dobro poskrbljeno, saj so vitrino izdelali iz nelomljivega in nerefleksnega stekla. Da bi preprečili bledenje barv, bodo kustosi v vitrini vzdrževali stalno temperaturo 20 stopinj Celzija in 50-odstotno vlažnost zraka.

Za Mono Lizo morajo konservatorji skrbeti bolj kot za večino drugih slik, ki so nastale okoli leta 1500. Leonardo da Vinci je namreč damo naslikal na zelo mehak les, ki se že ob najmanjši spremembi vlage in temperature lahko začne gubati. Gubanje podlage pa povzroča pokanje in odpadanje barve.