Enigmatični smehljaj ni več skrivnost. Mona Liza je ravno postala mati. Foto: EPA
Enigmatični smehljaj ni več skrivnost. Mona Liza je ravno postala mati. Foto: EPA
Da Vincijeva šifra
Sedaj, ko je zbirka podatkov o Moni Lizi dopolnjena, lahko morda pričakujemo tudi nov film o tej sedaj že nekoliko manj skrivnostni gospe. Foto: AFP

Kanadski strokovnjaki, ki so pregledovali stanje najbolj znamenite slike Leonarda da Vincija, so prepričani, da slika prikazuje žensko, ki je ravno povila otroka. Konservatorji in umetnostni zgodovinarji so ugotovili, da nosi Mona Liza obleko iz posebne tančice, v kakršno so se v zgodnjem 16. stoletju odevale novopečene matere in nosečnice. Bruno Mottin, francoski strokovnjak za umetnost, je povedal, da slike do zdaj niso preučevali pod ustrezno svetlobo, ki bi omogočila to revolucionarno odkritje.



Mona Liza je nastala leta 1503
Ravno zaradi razkritja, da je model za Mono Lizo ravno povil otroka, je znastvenikom pomagal tudi bolj natančno določiti letnico nastanka slike. Do zdaj je namreč veljalo, da je da Vinci Mono Lizo ustvaril med letoma 1503 in 1506. Sedaj lahko rečemo, da je letnica nastanka slike 1503, ko je Lisa Gherardini, žena zgoraj omenjenega del Gioconda rodila drugega sina. Ravno izbruh emocij, ki žensko doleti po rojstvu, naj bi bil tudi povod za skrivnosten smehljaj. In skrivnost je končno razrešena! Če se seveda (in to lahko pričakujemo) čez nekaj let ali pa še prej ne bo pojavila nova teorija.

Razkritje dejstva, da je bila Mona Liza mati, na laž postavlja eno od domnev o družbenih konvencijah, ki so se jih morale držati renesančne ženske. Do zdaj je namreč veljalo, da so razpete lase lahko nosile zgolj mlade ženske in dekleta, poročene matere pa so lase nosile spete in skrite pod čepico. Le kakšen koder je smel "po naključju" uiti na prosto.