Razstave
(8)

Poudarki

  • Vzpostavljanje dodiplomskega študija muzeologije
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 10 glasov Ocenite to novico!
Razstava Skrivnostna smrt mlade Leonore
Vsako leto ob mednarodnem dnevu muzejev poteka tradicionalna podelitev najpomembnejših stanovskih priznanj muzealcev, Valvasorjevih nagrad. Med letošnjimi nagrajenci so za razstavo Skrivnostna smrt mlade Leonore v Prirodoslovnem muzeju Slovenije tudi vodja razstavnega projekta Staša Tome ter kustosi Ivo Božič, Mojca Jernejc Kodrič in Boris Kryštufek. Osrednji eksponat razstave je 13-metrsko okostje mlade samice brazdastega kita (na sliki), katere truplo so spomladi 2003 opazili v Piranskem zalivu. Foto: Prirodoslovni muzej
Narodni muzej v Ljubljani (v: Klasicizem in historizem)
Praznovanju mednarodnega dne muzejev se bo pridružilo več kot 40 slovenskih muzejev, ki letos želijo predvsem sporočiti, da so se v svetu svetovnih sprememb znašli pred številnimi novimi izzivi. Foto: RTV SLO / Andrej Doblehar

Dodaj v

Na mednarodni dan muzejev 18. maja brezplačno na številne prireditve

Izzivi: nove tehnologije in nov muzejski zakon
14. maj 2012 ob 20:21,
zadnji poseg: 18. maj 2012 ob 08:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Številne muzejske prireditve s prostim vstopom bodo tudi letos dale slovenski pridih mednarodnemu dnevu muzejev, ki ga po svetu zaznamujejo 18. maja.

Z dogodki ob prazniku muzejev, letos s skupno temo Muzeji v svetu globalnih sprememb - novi izzivi, nove pobude, bodo v več kot 40 slovenskih muzejih opozorili, da so tudi te ustanove v svetu svetovnih sprememb pred novimi izzivi.

Muzeji kot varuhi planeta
Praznovanju dneva muzejev se v Sloveniji ob številnih muzejih in galerijah vsako leto pridružijo Slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM), Skupnost muzejev Slovenije (SMS) in Slovensko muzejsko društvo (SMD). Kot je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica Slovenskega odbora ICOM-a Tanja Roženbergar Šega, je 18. maj vedno ubran na neko temo, ki želi ne le opozoriti na muzeje, temveč jih postaviti v dejavno in angažirano vlogo. Letošnja po njenem mnenju poudarja, da so muzeji pomemben instrument, saj se odzivajo na aktualna dogajanja in hkrati sovplivajo na njihov razvoj.

Ob tej temi razmišljajo predvsem o uvedbi in uporabi novih tehnologij v muzejskem delu, ki nudijo priložnost za predstavitev in interpretacije gradiva ter nove komunikacijske poti z obiskovalci različnih starosti. Poleg tega pa po besedah predsednice Slovenskega odbora ICOM-a želijo glasno povedati, da so muzeji ob vseh svetovnih in podnebnih spremembah nekakšni varuhi planeta, ki prebivalstvo ozaveščajo o njih, hkrati pa se morajo usposobiti za to, da bodo ustrezno zavarovali dediščino ob morebitnih posledicah teh sprememb.

Vzpostavitev dodiplomskega študija muzeologije
Muzeji in galerije so tudi za letošnji muzejski praznik pripravili posebne programe za različne ciljne skupine. Seznam vseh prireditev je dostopen tudi na spletnih straneh ICOM-a Slovenija in museum.si, pa tudi na spletni strani Kulturnega bazarja, saj se mednarodni muzejski dan vključuje v prvi mednarodni teden kulturno-umetnostne vzgoje.

Sicer pa slovenske muzealce poleg novih tehnologij v bližnji prihodnosti čaka predvsem uveljavitev novega muzejskega zakona in vzpostavitev dodiplomskega študija muzeologije. Kot sta povedali predsednica SMS-a Metka Fujs in predsednica SMD-ja Verena Štekar Vidic, je oboje načelno podprl pristojni parlamentarni odbor, naklonjenost pa je izkazalo tudi resorno ministrstvo.

B. Ti.
Prijavi napako
Komentarji
tomy99
# 14.05.2012 ob 21:53
Sliši se, kot da prav radi plačujete vstopnine...
Alchemist
# 14.05.2012 ob 21:15
-Prvič, kaj je čudno da muzeji sploh nimajo obiska, če obstajajo najmanj trije ali štirje dnevi v letu ko so popolnoma zastonj. In pol so še bolj nerentabilni, kot bi bili sicer. Poletna muzejska noč, 3. december (ta veseli dan kulture), mednarodni dan muzejev, še kaj naj si izmislijo. Tako bodo imeli tak obisk, da bo 4x na leto naval, potem pa mesece nikogar.

Drugič, da citiram:
Sicer pa slovenske muzealce poleg novih tehnologij v bližnji prihodnosti čaka predvsem uveljavitev novega muzejskega zakona in vzpostavitev dodiplomskega študija muzeologije.

-Sam študiram Dediščino Evrope in Sredozemlja, študij, ki je usmerjen sam v konzervatorstvo in muzeologijo (meddrugim) in je že sam po sebi dovolj specifičen, da nas je vpisanih zelo malo, in še ti se sprašujemo kje bomo dobili službe, če jih sploh bomo v tej panogi. V tej luči se mi zdi dodiplomski študij muzeologije popolna neumnost in kaprica nekaj kabinetnih zagretežev. Še podiplomski študij bi morda bil pod vprašajem za tako specifično smer, kaj šele dodiplomski. Sicer se mi zdi še precej bolj nujno pri nas uvesti podiplomski študij konzervatorstva, ker je to smer ki je marsikje v tujini že prisotna, mi pa imamo tle velik primankljaj. Skratka, muzeologija na dodiplomski stopnji, se mi zdi čista in popolna neumnost.
TeksViler
# 15.05.2012 ob 09:06
@ziabonbon
Seveda je super, da so te stvari tudi brezplačne, samo to je treba razložiti vsem tistim genijem po forumih, ki vpijejo o kulturniških parazitih in o tem, kako bi moralo vse iti na trg, pa naj se tam dokaže...
k.r./celje
# 15.05.2012 ob 08:31
Sicer pa tudi brezplačni kulturni dogodki nimajo želenih množičnih obiskov, če smo natančni...:
http://kritik-blog.blogspot.com/2012/05/kje-je-kultura.html
ziabonbon
# 15.05.2012 ob 00:36
glej. to je ustaljena praksa v celi EU. zdi se mi logično, da se zagotovi ljudem možnost brezplačnega ogleda. poleg tega obstoj muzejev ni pogojen s profitabilnostjo, temveč z njihovo funkcijo pri izobraževanju. povej mi kaj bi bilo bolje, če ne bi obstajali dnevi brez vstopnine? pač tisti ne bi obiskali muzeja, prihodki pa sigurno ne bi bili zadosti višji. vstopnina ne bi smela biti primaren način dobička. v tujini imajo pomembno funkcijo muzejske trgovine, kjer ne gre za neke cenene spominke ampak izdelke na nivoju. v tem je možen biznis: obisk zagotoviš čim širši publiki, zapravlja pa naj kdor hoče, za kar seveda tudi ni nujen obisk muzeja.
Alchemist
# 14.05.2012 ob 23:37
Tebi zagotovo, muzealcem, ki morajo financministru vsako leto nekako opravičiti svoj obstoj, malo manj...
ziabonbon
# 14.05.2012 ob 23:20
mimogrede, muzeji so vsako prvo nedeljo v mesecu brezplačni. ampak meni se to zdi super :)
Rdeči valjar
# 14.05.2012 ob 21:39
Se strinjam, v letu je mnogo preveč brezplačnih vstopov v muzeje. Saj vstopnine tudi niso tako drage, po drugi strani nihče ne okleva pri nakupih kinovstopnic, pijače in kokic v kinocentrih. Zdaj imamo tako 8. februar, 18. maj, Poletno muzejsko noč in 3. december, ko je vstop v muzeje brezplačen. Takrat pridejo trume ljudi, ki hodijo eden po drugem, potem pa skozi leto praznina. Tu bo potrebno narediti rez in število teh brezplačnih dni prepoloviti.
Kazalo