Vsako leto ob mednarodnem dnevu muzejev poteka tradicionalna podelitev najpomembnejših stanovskih priznanj muzealcev, Valvasorjevih nagrad. Med letošnjimi nagrajenci so  za razstavo Skrivnostna smrt mlade Leonore v Prirodoslovnem muzeju Slovenije tudi vodja razstavnega projekta Staša Tome ter kustosi Ivo Božič, Mojca Jernejc Kodrič in Boris Kryštufek. Osrednji eksponat razstave je 13-metrsko okostje mlade samice brazdastega kita (na sliki), katere truplo so spomladi 2003 opazili v Piranskem zalivu. Foto: Prirodoslovni muzej
Vsako leto ob mednarodnem dnevu muzejev poteka tradicionalna podelitev najpomembnejših stanovskih priznanj muzealcev, Valvasorjevih nagrad. Med letošnjimi nagrajenci so za razstavo Skrivnostna smrt mlade Leonore v Prirodoslovnem muzeju Slovenije tudi vodja razstavnega projekta Staša Tome ter kustosi Ivo Božič, Mojca Jernejc Kodrič in Boris Kryštufek. Osrednji eksponat razstave je 13-metrsko okostje mlade samice brazdastega kita (na sliki), katere truplo so spomladi 2003 opazili v Piranskem zalivu. Foto: Prirodoslovni muzej
Narodni muzej v Ljubljani (v: Klasicizem in historizem)
Praznovanju mednarodnega dne muzejev se bo pridružilo več kot 40 slovenskih muzejev, ki letos želijo predvsem sporočiti, da so se v svetu svetovnih sprememb znašli pred številnimi novimi izzivi. Foto: RTV SLO / Andrej Doblehar

Z dogodki ob prazniku muzejev, letos s skupno temo Muzeji v svetu globalnih sprememb - novi izzivi, nove pobude, bodo v več kot 40 slovenskih muzejih opozorili, da so tudi te ustanove v svetu svetovnih sprememb pred novimi izzivi.
Muzeji kot varuhi planeta
Praznovanju dneva muzejev se v Sloveniji ob številnih muzejih in galerijah vsako leto pridružijo Slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM), Skupnost muzejev Slovenije (SMS) in Slovensko muzejsko društvo (SMD). Kot je na današnji novinarski konferenci dejala predsednica Slovenskega odbora ICOM-a Tanja Roženbergar Šega, je 18. maj vedno ubran na neko temo, ki želi ne le opozoriti na muzeje, temveč jih postaviti v dejavno in angažirano vlogo. Letošnja po njenem mnenju poudarja, da so muzeji pomemben instrument, saj se odzivajo na aktualna dogajanja in hkrati sovplivajo na njihov razvoj.
Ob tej temi razmišljajo predvsem o uvedbi in uporabi novih tehnologij v muzejskem delu, ki nudijo priložnost za predstavitev in interpretacije gradiva ter nove komunikacijske poti z obiskovalci različnih starosti. Poleg tega pa po besedah predsednice Slovenskega odbora ICOM-a želijo glasno povedati, da so muzeji ob vseh svetovnih in podnebnih spremembah nekakšni varuhi planeta, ki prebivalstvo ozaveščajo o njih, hkrati pa se morajo usposobiti za to, da bodo ustrezno zavarovali dediščino ob morebitnih posledicah teh sprememb.
Vzpostavitev dodiplomskega študija muzeologije
Muzeji in galerije so tudi za letošnji muzejski praznik pripravili posebne programe za različne ciljne skupine. Seznam vseh prireditev je dostopen tudi na spletnih straneh ICOM-a Slovenija in museum.si, pa tudi na spletni strani Kulturnega bazarja, saj se mednarodni muzejski dan vključuje v prvi mednarodni teden kulturno-umetnostne vzgoje.
Sicer pa slovenske muzealce poleg novih tehnologij v bližnji prihodnosti čaka predvsem uveljavitev novega muzejskega zakona in vzpostavitev dodiplomskega študija muzeologije. Kot sta povedali predsednica SMS-a Metka Fujs in predsednica SMD-ja Verena Štekar Vidic, je oboje načelno podprl pristojni parlamentarni odbor, naklonjenost pa je izkazalo tudi resorno ministrstvo.