Slovensko muzejsko društvo Valvasorjeve nagrade in priznanja vsako leto podeljuje ob mednarodnem dnevu muzejev, 18. maju. Dobitniki do razglasitve ostanejo skrivnost. Foto: BoBo
Slovensko muzejsko društvo Valvasorjeve nagrade in priznanja vsako leto podeljuje ob mednarodnem dnevu muzejev, 18. maju. Dobitniki do razglasitve ostanejo skrivnost. Foto: BoBo

Valvasorjeve nagrade so prejeli kolektiv Slovenske kinoteke za postavitev stalne razstave Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači, Majda Pungerčar za enkraten, izjemen dosežek v muzejstvu za avtorstvo razstave Novo mesto 1848–1918 ter Staša Tome in kustosi Ivo Božič, Mojca Jernejc Kodrič in Boris Kryštufek za razstavo Skrivnostna smrt mlade Leonore. Diplom za leto 2011 Slovensko muzejsko društvo ni podelilo.

Z Valvasorjevimi nagradami Slovensko muzejsko društvo nagrajuje posebne dosežke v muzejstvu v preteklem letu. Slavnostni govornik na podelitvi v Narodni galeriji je bil predsednik nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič, navzoče pa je nagovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Aleksander Zorn.

Izjemno delo v muzejstvu
Z Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo društvo nagrajuje izredno pomembno delo na področju muzejstva in izjemne prispevke pri ohranjanju, predstavljanju in popularizaciji premične naravne in kulturne dediščine na Slovenskem in v zamejstvu. Valvasorjevo nagrado dobijo muzejski delavci za enkratno izjemno delo v muzejstvu, ki so sad eno- ali večletnih izvirnih strokovnih dosežkov. Poleg tega društvo podeljuje še častna Valvasorjeva priznanja in diplome.

Komisijo, ki je nagrajence izbrala na podlagi razpisa, so tokrat sestavljali Verena Perk (predsednica), Inga Miklavčič Brezigar, Nadja Terčon, Zdenko Picelj, Darko Knez, Metka Simončič in Tanja Rožembergar Šega, so sporočili iz društva.

Nagrado je leta 1971 ustanovila Skupnost muzejev Slovenije ob 150-letnici nastanka Kranjskega deželnega muzeja - prvega muzeja na Slovenskem. Slovensko muzejsko društvo jo podeljuje od leta 1998.