Izvirna povezava med gozdno površino in odprtim prostorom. Foto: Obalne galerije Piran
Izvirna povezava med gozdno površino in odprtim prostorom. Foto: Obalne galerije Piran
Krammerhaus v Waidhofnu
Krammerhaus v Waidhofnu z inteligentno umestitvijo stavbe v obstoječi urbani kontekst. Foto: Obalne galerije Piran

Žirija, ki so jo sestavljali Iva Letilović, Morana Vlahovič, Evert Crols, Morfo Papanikolaou, Irene Sakellaridou, Joao Nunez, Carme Pinos in Marco Mulazzani, je prvo nagrado podelila avtorjem Hotela Sotelia v termah Olimia, Deanu Lahu in Milanu Tomacu iz Studia Enota. Svoj izbor je žirija med drugim pojasnila z besedami, da zaznamuje Hotel Sotelia sijajna funkcionalna rešitev hotelske stavbe, ki zna v izvirni interpretaciji posebnosti kraja povezati gozdno površino in odprt prostor, pri tem jo zaznamuje obvladovanje stavbne mase s spretnim ponavljanjem preprostih oblik in znakov.

Priznanji v Avstrijo in Italijo
Priznanje piranesi je šlo v roke Mattea Scagnola in Sandyja Attia iz Studio Modus Arhitects za vrtec v bolnišnici Bressanone, ki se ponaša s čisto in uporabno formo, pri kateri izstopa predvsem kakovostno oblikovana notranjščina. Žirija pa je priznanje podelila tudi za Krammerhaus v Waidhofnu avtorjem Hrtl.Architekten iz Avstrije, ki je prepričal z inteligentno umestitvijo stavbe v obstoječi urbani kontekst.

Transformacijo v realno življenje in bivanje
Dobitnika študentskega priznanja je letos izbiral arhitekturni kritik Tomaž Brate, ki je izmed razstavljenih del študentov ljubljanske Fakultete za arhitekturo izbral projekt študenta Gašperja Arha za delo: Broker House, izdelano pod mentorstvom Miloša Florijančiča.
"Delo duhovito interpretira specifičen program naloge, objekt je zasnovan kot atraktivno bivališče osebe, ki bivališče komajda uporablja ter omogoča transformacijo v realno življenje in realno bivanje, ko naročnik spremeni poklic oziroma način življenja", je svoj izbor pojasnil Tomaž Brate.

Dela kandidatov za nagrado piranesi si je bilo mogoče ogledati v Mestni galeriji Piran, kjer so na ogled postavili projekte slovenskih, hrvaških, italijanskih, slovaških, avstrijskih in čeških arhitektov, ki so bili realizirani v zadnjih dveh letih. Dela, ki so se potegovala za študentsko priznanje, pa so zasedla prostore galerije Meduza 2.