Smučarsko tekmovanje na Mangartu 3. junija 1945 je bilo prvo tekmovanje ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po zimskih olimpijskih igrah 1936 v Garmisch-Partenkirchnu. Foto: Arhiv Tržiški muzej
Smučarsko tekmovanje na Mangartu 3. junija 1945 je bilo prvo tekmovanje ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po zimskih olimpijskih igrah 1936 v Garmisch-Partenkirchnu. Foto: Arhiv Tržiški muzej

Zaradi nerešenega mejnega vprašanja po koncu vojne so bili Američani z 10. gorsko divizijo prisotni na slovenski zahodni meji. Po prihodu divizije v Posočje konec maja 1945 so med gorniškim urjenjem na zasneženih meliščih Mangarta našli priložnost za organiziranje divizijske tekme v veleslalomu, ki so jo pripravili 3. junija na mangartskem pobočju.

Edinstveno smučarsko tekmovanje
To smučarsko tekmovanje je bilo prvo tekmovanje ameriških alpskih smučarjev na evropskih tleh po zimskih olimpijskih igrah 1936 v Garmisch-Partenkirchnu. "Po prihodu divizije v Posočje konec maja 1945 so med gorniškim urjenjem na zasneženih meliščih Mangarta hitro našli priložnost za organiziranje divizijske tekme v veleslalomu. Za tekmo 3. junija na Mangart jim je njihov kartograf izdelal poseben plakat. Za start se je prijavilo 76 tekmovalcev. Smuči so bile iz zaplenjene opreme nemških gorskih enot, večinoma čevlji in ostala oprema. Na cilj je prišlo samo 25 smučarjev. Prvo mesto je zasedel Walter Prager," so zapisali organizatorji.

Vloga ameriške 10. gorske divizije
O vsebini razstave bo na odprtju podrobneje spregovoril brigadir Janez Kavar, ki je bil med opravljanjem aktivne vojaške službe med drugim tudi vojaški ataše Slovenije v ZDA. V svojem raziskovalnem delu se je posvečal prav ameriški 10. gorski diviziji, predvsem njeni vlogi na našem območju. Kot rezultat tega njegovega raziskovanja je bila organizirana spominska smučarska tekma na Mangartu, in sicer 4. junija 2011, so zapisali v Združenju vojaških gornikov Slovenije. Združenje je bilo na Kavarjevo pobudo ustanovljeno leta 2007.

Razstavo Američani na Mangartu, 3. junija 1945 v galeriji Atrij Občine Tržič, ki jo je pripravil Slovenski smučarski muzej v sodelovanju z Vojaškim muzejem Slovenske vojske, bo drevi ob 18. uri odprl ameriški veleposlanik Brent Robert Hartley. Na ogled bo do 5. decembra.