Razstava Plastično sonce, ki jo v Mali galeriji CD odpirajo drevi ob 18. uri, bo na ogled do 10. marca.

Matic Pandel, Trying to stay awake, 2023 Foto: Cankarjev dom/Matic Pandel
Matic Pandel, Trying to stay awake, 2023 Foto: Cankarjev dom/Matic Pandel

Na razstavi, ki jo kurira Ajda Ana Kocutar, so na ogled postavljena nova dela fotografa, ki se v svoji umetniški praksi posveča zlasti urbani krajini in prizorom iz vsakdanjika, v katerih najde humor.

Fotografije kot sprožilci čustvenih odzivov
"Fotografov svet je svet interakcij," je zapisala kuratorka in dodala, da sosledja nanizanih podob zaznamujeta fotografov smisel za humor in njegova občutljivost za prizore, "ki se prav toliko kot pred našimi očmi dogajajo v ozadju upodobljenega". Avtorjeve fotografije nas po kuratorkinih besedah "ne želijo ničesar naučiti niti vzbujati specifičnega nelagodja ali moralnega razodetja. So sprožilci, ki lahko v nas povzročajo najrazličnejše čustvene odzive ali morebitno nadaljevanje naracije, ki jo začenja avtor s posamezno podobo, v nadaljevanju pa z njihovim sopostavljanjem."

V ozadju tokrat razstavljenega izbora fotografij je "svojevrstna prevzetost s kompozicijami, v katerih se kaže naključnost človekovega posega v okolje in našega ravnanja z materialnim svetom, obenem pa naključnost pogleda, srečanja in možnosti uzreti nekaj, kar lahko postane gradnik nove kompozicije – nove pripovedi".

Igre barv, gibanja, svetlobe in tekstur, naključij in srečanj
Kocutar je izpostavila tudi igre barv, gibanja, svetlobe in tekstur, naključja, srečanja z ljudmi in živalmi, ki jih Pandel postavlja v ospredje. "Zadosten razlog za takšno osrediščenje pa je, da so njegovi motivi – predmeti, ljudje, živali – prav to in nič drugega kot to, kar so v tistem trenutku," je pojasnila in dodala: "A nič od tega ni ne uvodni ne zaključni namen umetnikovega projekta, ta je morda še najbližje dokumentarnemu pristopu, ki pa v predstavitvi sledi logiki avtorskega izraza in poskusu vzpostavitve komunikacije s svojim občinstvom." Odnos do gledalcev je "nekaj, čemur se je Matic Pandel v svojih delih že posvečal in tudi tokrat je v razstavi, njeni formi in vsebini inherentna želja po sprožanju odziva," je še pojasnila kustosinja Ajda Ana Kocutar.

Fotografska razstava Matica Pandela Plastično sonce

Leta 1995 rojeni Matic Pandel je leta 2018 diplomiral iz fotografije na ljubljanski Visoki šoli za storitve, magistrski študij pa je nadaljeval na tamkajšnji Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). S svojimi deli se je predstavil na več skupinskih razstavah v Sloveniji, pa tudi v beograjski galeriji Kula. Leta 2019 je zmagal na 5. mednarodnem pozivu Zine Vitrine, ki je vključeval samostojno razstavo v Kinu Šiška. Pandel spada med ustvarjalce fotografskega studia in ustvarjalnega prostora Študio.