Razstava, ki jo odpirajo drevi ob 18. uri, bo v Miheličevi galeriji na Ptuju na ogled do 15. oktobra.

Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Tokratni izbor sodobnih slovenskih umetnikov temelji na predstavitvah srhljivosti, groze in splošne grotesknosti skozi umetniški pogled ustvarjanja, so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož.

Umetniki različnih generacij in umetniških slogov
Postavitev si je naslov izposodila v izjavi sestre Jude Martin iz televizijske serije Ameriška grozljivka. Kuratorka in likovna kritičarka Nina Jeza je simbolično izbrala 15 delujočih slovenskih umetnic in umetnikov različnih generacij in umetniških slogov, vsi pa po njenih besedah navdih črpajo iz svojega življenjskega in delovnega okolja.

Na razstavi se s svojimi deli predstavljajo Mirsad Begić, Goran Bertok, Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Matej Čepin, Tina Dobrajc, Mito Gegič, Milan Golob, Natalija Šeruga Golob, Zdenko Huzjan, Marko Jakše, Janez Kardelj, Mateja Kavčič, Betina Habjanič in Karin Vrbek.

Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Svet pošastnih prikazni, demonov in frikov
"Gre predvsem za vizualna umetniška dela, ki nas bodo popeljala skozi svet pošastnih prikazni, demonov in frikov ter občutka strašljive nočne more, ki nas danes spremlja celo v resničnem življenju: včeraj covid, danes vojna, kaj nas čaka jutri?" je ob razstavi zapisala kuratorka.

Razstavljena dela, med katerimi so risba kričečega obraza, smrti, ki drži otroka in ga vodi, strašljive punčke, kruto ubijanje svinj, nagrobni napisi ter podobno, ustvarjajo srhljive podobe, ki v gledalcu prebujajo občutek nočne more današnjega časa. Hkrati pa hkrati spomnijo tudi na tista dela, ki so jih v prvi polovici 20. stoletja ustvarjali Zoran Mušič, France Mihelič in Jože Tisnikar.

Razstava Pošasti so ljudje v Miheličevi galeriji na Ptuju