V Lipnici na avstrijskem Štajerskem leta 1950 rojena Irmgard Hummitzsch živi in ustvarja v Celovcu. Foto: ZDSLU
V Lipnici na avstrijskem Štajerskem leta 1950 rojena Irmgard Hummitzsch živi in ustvarja v Celovcu. Foto: ZDSLU

Razstavo Preobrazbe, ki jo odpirajo danes ob 18. uri, je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) pripravila v sodelovanju z Združenjem likovnih umetnikov Avstrije, deželo Koroško in celovško Galerijo BV. Razstava bo na ogled do 12. avgusta.

Že od začetka visoka stopnja abstrakcije
Irmgard Hummitzsch
pogosto navdihnejo detajli, kot so stopnice, okna, gradbeni odri, svetlobni jaški ali nenavadni elementi. "Svetloba in senca, prosojnost in gostota, mehkoba in ostrina so skrbno zloženi med seboj in spravljeni v živahen odnos, iz katerega izhaja že nekaj konstruktivistične kompleksnosti," je ob razstavi v galeriji ZDSLU zapisala kustosinja Olga Butinar Čeh.

Irmgard Hummitzsch: Preobrazbe. Foto: ZDSLU
Irmgard Hummitzsch: Preobrazbe. Foto: ZDSLU

"Implementacija fotografij in likovnih elementov v umetniški proces poteka v več korakih. Izhajajoč iz opazovanja pojavov, že dojemanja njihove abstraktne estetske vsebine, Hummitzsch kot osnovno likovno orodje uporablja kamero," še piše v napovedi. Umetničin ustvarjalni proces se sproži že ob nastanku fotografije, na primer, ko izvaja hiter gib z objektivom, kar povzroči visoko stopnjo abstrakcije v obliki zamegljenosti, senčenja ali sledi svetlobe.

Od akvarela in akrila do današnjega izraza
Njena naklonjenost geometrijskim oblikam in strukturam temelji na njeni osnovni izobrazbi, študiju in diplomi iz matematike. Poleg tega pa jo vseskozi oziroma že več kot štiri desetletja spremlja ljubezen do umetniškega ustvarjanja, ki mu vse do danes posveča vso svojo kreativno energijo. Njena pot jo je najprej vodila od akvarela do akrila, dokler ni končno našla lastne oblike izražanja, ki jo nenehno razvija in nadgrajuje, je še zapisala kustosinja.

Irmgard Hummitzsch, ki je tudi članica Koroškega likovnega društva in leta 1912 ustanovljenega strokovnega združenja likovnih umetnikov BV, je za svoje delo prejela več priznanj. Leta 2017 je bila nagrajena kot finalistka umetniškega dogodka Artedition compliment v Innsbrucku in Berlinu v kategoriji fotografije. Leto poprej pa je v Sloveniji na razstavi 5. mednarodnega festivala likovne umetnosti Kranj na temo Digitalna podoba & klasična slika prejela prvo nagrado za dvojico likovnih del.