Kontroverzna, a dobro ogledana skulptura Anisha Kapoorja. Foto: EPA
Kontroverzna, a dobro ogledana skulptura Anisha Kapoorja. Foto: EPA

Kot je dejal za Le Figaro, vandali predstavljajo skupino ljudi, ki jim je bilo rečeno, da je vsakršno kreativno udejstvovanje skrunitev preteklosti. Poškodovano instalacijo, z rumenim poškropljeno zunaj in znotraj, so upravitelji palače po odkritju v sredo takoj začeli čistiti.

Ogromna instalacija je veliko prahu dvignila, še preden so jo razstavili sredi versajskega vrta. Orjaška, lijaku podobna struktura, ki jo je kipar naslovil Dirty Corner, je naletela na ostre kritike in veliko neodobravanje, ko je Kapoor v enem od intervjujev dejal, da gre resnici upodobitev "vagine kraljice, ki prihaja na oblast". Pozneje je sicer dejal, da ni nikoli uporabil besede kraljica in da so ga narobe razumeli. Kot je poudaril, je instalacija odprta za različne interpretacije.

"V umetnosti me ne zanimajo enoznačne posledice. To ubije stvaritev." Seksualnost je torej samo ena izmed mogočih interpretacij skulpture Dirty Corner, ki jo poleg osrednje lijakaste konstrukcije sestavlja še kup kamnitih blokov in železnih delov.