Zidova objokovanja je nadaljevanje ukvarjanja Janeza Janše z zidovi kot začasnimi konstrukti v javnem prostoru. Izhaja iz političnega razumevanja zidu kot objekta/prostora ločevanja. Foto: Damjan Švarc
Zidova objokovanja je nadaljevanje ukvarjanja Janeza Janše z zidovi kot začasnimi konstrukti v javnem prostoru. Izhaja iz političnega razumevanja zidu kot objekta/prostora ločevanja. Foto: Damjan Švarc
Zidova objokovanja je instalacija, sestavljena iz dveh ledenih zidov, rdečega in črnega. Zidova bosta postavljena na nekoliko nagnjenem terenu, tako da se bo voda počasi (predvidoma 14 dni, odvisno od zunanje temperature) talila v vodnjak, narejen v obliki zemljevida Slovenije. Foto: Damjan Švarc

Instalacijo Zidova objokovanja so odprli na Slomškovem trgu, v SNG-ju Maribor pa so postavili "lakrimatorije".

"Neopredeljena barva Slovenije"
Janša pri ustvarjanju izhaja iz političnega razumevanja zidu kot objekta ločevanja, ki je hkrati ena najmogočnejših manifestacij moči.

Ledena Zidova objokovanja rdeče in črne barve sta postavljena na nagnjenem terenu, taleča voda pa bo odtekala v vodnjak v obliki zemljevida. "Izrisala se bo neopredeljena, mlakužasta barva Slovenije in na ta način bomo tudi povedali, kaj ta blokovska politika proizvede," je povedal Janša.

Predvidena talilna doba umetniške postavitve, poimenovane po jeruzalemskem kamnitem zidu, na katerega po avtorjevih besedah tudi močno referira, je 14 dni.

Lovljenje solz v steklenice
Drugi del instalacije Zidova objokovanja, ki se bo nanašal na intimni performans joka, bo na ogled v SNG-ju Maribor. Postavili bodo tri "lakrimatorije", v katerih bodo obiskovalci svoje solze lovili v posebej izdelane steklene solznice.

V osebnem "lakrimatoriju" se bo obiskovalec poskušal razjokati na osnovi osebnega spomina, v kolektivnem na osnovi posnetkov, v fiziološkem pa na podlagi dražila. Solzodajalska akcija bo obiskovalcem omogočila, da postanejo ustvarjalci, izvajalci in priče hkrati.

Zidova objokovanja je ustvaril izdelovalec ledenih skulptur Miro Rismondo. Zgrajena sta iz 144 ledenih blokov s skupno maso 18 ton. Instalacija Zidova objokovanja je nastala v sklopu EPK-ja pod okriljem zavoda Maska v sodelovanju z novomeškim Anton Podbevšek Teatrom.