Hiše v Unterachu na jezeru Atter so že aprila občudovali v Los Angelesu. Foto: EPA
Hiše v Unterachu na jezeru Atter so že aprila občudovali v Los Angelesu. Foto: EPA
Gustav Klimt: Portret Adele Bloch-Bauer
Zlato Adelo je kozmetični mogotec Lauder kupil za 135 milijonov dolarjev. Zdaj visi v Novi galeriji v New Yorku. Foto: EPA
Maria Altmann
Maria Altmann je letošnjo pomlad dočakala pet Klimtovih slik, ki pa bodo kot kaže vse dobile nove lastnike. Foto: EPA

Predsednik avstrijske gospodarske zbornice Christoph Leitl je namreč sporočil, da je našel kupca za eno izmed petih Klimtovih, ki so bile v času nacizma zaplenjene prvotnim lastnikom, rodbini Bloch - Bauer.



Država nima dovolj denarja
Avstrijska ministrica za izobraževanje, znanost in kulturo Elisabeth Gehrer je izjavila, da bi avstrijska vlada zelo rada odkupila Klimtove mojstrovine, ki mnogim Avstrijcem pomenijo del avstrijskega narodnega bogastva. Težava je le v tem, da bi za njihov nakup rabili štirikrat toliko denarja, kot ga v Avstriji na leto namenijo narodnim muzejem.

Zaenkrat so slike v New Yorku
Pet Klimtovih slik je morala Avstrija dedinji Marii Altmann, ki živi v Los Angelesu, vrniti po sedmih letih pravnih bitk. Maria Altmann je slike prevzela aprila, nato so bile do junija razstavljene v muzeju (County Museum of Art) v Los Angelesu, julija pa so jih razstavili v newyorški Novi galeriji. Pred tem je Altmannova z zlatimi delci posut Klimtov portret Adele Bloch - Bauer je za rekordnih 135 milijonov dolarjev prodala mogotcu Ronaldu Lauderju, soustanovitelju Nove galerije, newyorškega muzeja, kjer razstavljajo nemško in avstrijsko umetnost.

Avstrijci bodo držali pesti
Za prodajo štirih slik bo poskrbela newyorška dražbena hiša Christie's. Christoph Leitl, ki močno upa, da se bo vsaj ena od štirih slik vrnila v Avstrijo, je ob tem dejal: "Če bodo slike prodane na dražbi, to ne bo pozitiven znak za Avstrijo." Če bo nakup za zdaj neznanega avstrijskega kupca uspel, bo slika Hiše v Unterachu na jezeru Atter visela v muzeju Lentos v avstrijskem Linzu. 110 krat 110 centimetrov veliko olje Häuser in Unterach am Attersee je Klimt naslikal okoli leta 1916, pred selitvijo v ZDA pa je bila slika na ogled v dunajski galeriji Belvedere.